Zeleni u Europskom parlamentu o Hrvatskoj

Priopćenje za tisak Zelenih/ESS, 16. veljače 2011. (na engleskom jeziku objavljeno na sajtu Greens/EFA)

EP izglasao snažan signal Hrvatskoj da nastavi s reformama koje će osigurati pravodobno članstvo

Europski parlament danas je prihvatio izvješće koji procjenjuje hrvatski napredak ka priključenju EU. Zeleni pozdravljaju uglavnom pozitivne ocjene u izvješću, ali ističu potrebu osiguranja da je Hrvatska provela sve potrebne reforme prije nego što konačno postane članica EU. Nakon glasovanja, zeleni vanjskopolitički glasnogovornik Franziska Brantner je rekla:

“Europski parlament je danas jasno dao podršku hrvatskom konačnom članstvu u Eu, šaljući snažan signal hrvatskoj javnosti i vladi da brzo provede sve preostale reforme. Međutim, to je također jasna poruka da će puno članstvo biti moguće tek onda, kad svi skriteriji za pristup budu zadovoljavajuće ispunjeni.”

“Reforma sektora pravosuđa i borba protiv korupcije su primjeri preostalih područja gdje još mnogo toga treba biti učinjeno. Potez uhićenja bivšeg premijera Ive Sanadera je značajan korak u pravom smjeru, ali samo ako je praćen s više aktivnosti a ne samo usamljena inicijativa. EU također mora osigurati redu u vlastitoj kući i pozdravljamo poziv Europskog parlamenta aganciji EU za borbu protiv prijevara OLAF da istraži navode o Sanaderovom podmićivanu u Brislu.”

“Spor napredak u rješavanju slučajeva ratnih zločina je pravi problem (1) i EP je pozvao hrvatsku vladu da poduzme dodatne mjere da se privede kraju, iako bi Zeleni preferirali strožu formulaciju. Važno je da Hrvatska ima nema nacionalističkih kostura u ormaru kad se konačno pridruži Europskoju uniji, a to znači potpuno rješavanje pitanja radnih zločinaiosiguranj da su svi ratni zločini izvedeni pred lice pravde.”

1) Nedavni izvještaj Amnesty Internationala otkriva ozbiljne nedostatke u domaćem procesuiranju ratnih zločinaca od strane hrvatskog pravosudnog sustava (Amnesty International, Behind a wall of silence. Prosecution of war crimes in Croatia, December 2010, http://www.amnesty.eu/en/press-releases/all/0473-047)

Grupa Greens/Europepan Free Aliance (Zeleni/Europski slobodni savez) u Europskom parlamentu sastavljena je od predstavnika zelenih i predstavnika stranaka bez države i manjina u nepovoljnom položaju. Nastala je 1999., spajanjem dvije političke obitelji. Čini ju 55 zastupnika i zastupnica iz 14 zemalja.

Iz Hrvatske, Lista za Rijeku je punopravna članica ESS, a Zelena lista promatrač u Europskoj zelenoj stranci)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Zelene stranke u svijetu. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s