Građani i europski parlamentarci za porez na financijske transakcije

REgulate global financeU četvrtak, 17. veljače aktivisti pokreta “Europeans for Financial Reform”, u više od 20 zemalja, organizirali su demonstracije i slanje pisama veleposlanstvima Velike Britanije, Francuske i Njemačke, zahtijevajući da se međunarodni porez na financijske transakcije (FTT) uvede za vrijeme francuskog predsjedavanja skupinom G-20. Ukoliko to ne uspije, EU treba preuzeti inicijativu i sama izglasati porez.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nedavno je izrazio potporu za uvođenje jednog oblika tog poreza. Glavni oponenti su u Europi Velika Britanija, a u svijetu SAD.

U Europskom parlamentu, inicijativu podržavaju socijalisti i zeleni, a protiv su liberali i konzervativci. Nedavno glasovanje u Odboru za privredu i financije bilo je neriješeno (21-21), o čemu smo pisali u nultom broju glasila “Zelena politika” Novi pokušaj bit će na plenarnoj sjednici u ožujku.

U svim europskim zemljama vlade danas nameću građanima stroge mjere, da bi platili štetu financijskih kriza, kazao je Udo Bullman (na slici), koordinator socijalističke grupe u EP za privredna pitanja.  Poreski obveznici plaćaju dvostruku cijenu, kroz javnu sanaciju banaka te kroz povećanu nezaposlenost, smanjenje prihoda idr.

FTT, porez od 0,05% na financijkse transakcije mogao bi donijeti godišnje 200 milijardi dolara, kaže socijalistički europarlamentarac Anni Podimata. Na taj način bi financijski kockari platili dio štete koju stvaraju. Prva namjena poreza je ograničavanje spekulacija kroz financijske derivate, koje su glavni uzrok globalne financijske krize.“

Europski parlament je 10. ožujka 2010. donio rezoluciju “Financial transaction taxes – making them work”  Zatim, 20.  listopada 2010, uz 501 glas za i 67 protiv, donesena je rezolucija o financijskoj, privrednoj i društvenoj krizi, koja poziva na uvođenje FTT na nivou Europske unije. Rezolucije EP međutim nemaju zakonsku snagu. Monopol nad predlaganjem zakona ima Europska komisija.

NOTES TO EDITORS:

MEPs Anni Podimata and Udo Bullmann are available for interview.
• please contact Anni Podimata on +33 3881 77202 or anni.podimata@europarl.europa.eu
• please contact Udo Bullmann on +33 3881 77342 or udo.bullmann@europarl.europa.eu

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u financije. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s