Bilješka o prosvjedima

Prosvjedi na kojima se traži ostavka Vlade i raspisivanje novih izbora tresu Hrvatsku posljednja dva tjedna.

Neke može zbuniti, što u adresi bloga inicijatora Ivana Pernara stoji “zelenapolitika” (http://zelenapolitika.wordpress.com). Kad je taj blog otvorio, Pernar je bio član stranke Zelena lista. Nakon toga u stranci je došlo do raskola. Stranka je izgubila polovicu podružnica i aktivnih članova. O tome pogledajte tekstove O patologiji politike i mogućnosti zalijećenjaprvi i drugi dio.

Nakon toga, na jednom sastanku u studenome, Pernar je objavio da više ne podržava zeleni svjetonazor, te da će osnovati svoju stranku “Savez za promjene”. Promijenio je ime svojeg bloga, ali ne i adresu. Tako smo mi, osmišljavajući program KOMAZ, postavili blog na adresi https://ekoloskaekonomija.wordpress.com, a zatim isti sadržaj prenijeli i na sajt http://zelenapolitika.info.

Pernar je prihvatio i promovira politički svjetonazor, koji se u bitnim točkama razlikuje od onoga, što zastupaju zeleni i kojeg zastupaju sudionici programa KOMAZ. Povodom prosvjednog pokreta, pokretač i voditelj KOMAZ-a Zoran Oštrić je na svom osobnom blogu objavio niz komentara i analiza (prvi 21. veljače), u kojima zastupa nenasilje, participativnu demokraciju i druga načela zelene politike. To je “teorija u akciji” – kako smo proklamirali u načelima djelovanja KOMAZ-a:

Vizija, koja nadahnjuje
Teorija, koja je kritička i angažirana
Praksa, zasnovana u viziji i teoriji

Osobito je važan komentar Mi smo odgojili te huligane, objavljen u nedjelju 27. veljače. nakon eksplozije nasilja u Radićevoj ulici dan ranije. Taj je tekst na blogu u 24 sata pročitan 2000 puta, prenesen je na monitor.hr, na facebooku i drugdje. Pridonio je, da se od ponedjeljka 28. veljače među prosvjednicima stvori konsezus za mirne prosvjede i izbjegavanje svakog nasilja.

Prosvjede podupiremo i pozivamo građane, da im se pridruže. Što je veći broj sudionika, to je manja opasnost da ekstremen desničarske grupe, huligani ili ubačeni provokatori izazovu nasilje.

Prvi broj Mrežnog glasila za privredu, društvo i ekologiju “Zelena politika” izaći će 23. ožujka. U njemu će biti obrađeni i ovi događaji. Pozivamo sve zainteresirane za suradnju i potporu da se jave!

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u društveni pokreti i organizacije. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s