Tjedan mediteranskih šuma

Prenosimo dopis medijima gospođe Ane Fornažar.

Mediteranske šumeOva je godina proglašena međunarodnom godinom šuma i to na prijedlog Hrvatske u Ujedinjenim narodima.
U cijelom se svijetu nastoji obilježiti uz programe posvećene šumi i životu u šumi, edukaciji o šumi te politici i istraživanju vezanom za šume i šumske ekosustave.
Mediteranske šume i šumarstvo kao dugo zapostavljano područje istraživanja i interesa danas sve više dolaze u fokus jer se šumu percipira kao cjelovit sustav. Mediteranske šume ne diče se svojom drvnom sirovinom koliko bogatstvom zajednica, vrsta i ne drvnih šumskih proizvoda što u vrijeme degradacije ekosustva puno znači za zajednice.

Tjedan mediteranskih šuma, drugi po redu, ove se godine organizira u Avignonu u Francuskoj, od 5. do 8. travnja. U organizaciji Međunarodne organizacije mediteranskih šuma, Europskog šumarskog instituta za Mediteran i FAO – Tjedan mediteranskih šuma- postaje najvažniji svjetski skup stručnjaka,političara i sudionika procesa upravljanja mediterasnkim krajolikom gdje Hrvatska sudjeluje cijelom svojom obalom.
Konferencija”Šume,zajednice, teritoriji” i seminar “Bioraznolikost mediteranskih šumskih ekosustava; promjena paradigme zaštite” raspravljat će kako odgovoriti na probleme klimatskih promjena te kako uključiti različite sektore u zajedničko održivo upravljanje šumskim krajolicima.

Više o tjednu na www.efimed.efi.int/portal/events/?bid=72

Ana Fornažar
Hrvatski šumarski institut
Centar za općekorisne funkcije šuma,Pazin
članica Administrativnog odbora
Međunarodne organizacije mediteranskih šuma(AIFM)  www.aifm.org

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekologija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Tjedan mediteranskih šuma

  1. Lovro napisao:

    U Splitsko-dalmatinskoj zupaniji biljezimo nemar i zapostavljaje mediteranske šume. Pozari koji u pravilu odnose najvece površine guste sume alepskog bora nikad se ne obnavljaju, a razni projekti posebno se macehinski odnose spram sume. Prosirena je predrasuda o alepskom boru kao “invazivnoj vrsti, nekoj vrsti korova” bez vece bioloske vijednosti. Javne institucije koje bi trebale skrbiti o mediteranskom sumskom fundusu
    na zahtjeve udruga oglusuju se o upotrebi instrumenta zastite. Posebno brine i najnoviji Vladini pritisci prema Hrvatskim sumama koji njihovo gospodarenje smanjuju zahtjevom da se ” odreknu suvsnih resursa” i stave ih na dispoziciju. Zeleni Dalmacije pruzaju aktivnu potporu smanjivanju utjecaja klimatskih promjena akcijama posumljavanja opozarenih podrucja Dalmacije. Upučuju opetovani prijedlog zaštite mediteranske sume Vilaje kao jedinstvenog i vrijednog sumskog podrucja u zupaniji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s