Njemačka gasi nuklearke do 2022. godine

U 21 njemačkom gradu, oko 160.000 građana izašlo je na ulice prošle subote, tražeći konačno istupanje iz nuklearne energije. Oko tri jtjedna prije kraja nuklearnog moratorija iz mata, kad je bilo odlučeno da se preispita sigurnost svih nuklearnih elektrana i da sedam najstarijih trebaju biti zatvorene tri mjeseca, njemački građani jasno su poručili što žele. Istog dana, Etička komisija za nuklearnu energiju, koja je bila osnovan kad je proglašen moratorij, zaključila je da isključivanje nuklekri treba biti završeno u najviše deset godina, a da je i kraći rok moguć dosljednim razvojem obnovljivih izvora energije.

Antinuklearni prosvjed u NjemačkojU nedelju navečer konzervativno-liberalna koalicijska vlada odlučila je, nakon maratonskog sastanka, isključiti nuklearne elektrane do 2022.. Prethodna crveno-zelena vlada već je bila odlučila isključiti nuklearne elektrane do iste godine. Trenutna vlada bila je odlučila produljiti taj rok ujesen prošle godine.

Jürgen Trittin, su-predsjednik zelene grupe u njemačkom parlamentu: “Ova odluka ispravlja grešku koja je bila počinjena, ali u isto vrijeme čini drugu. Vlada se vratila na plan koji je postavila prethodna vlada. Međutim vladin ugovor također saržu opciju da se jedna od sedam najstarijih elektrana održi raspoloživa za korištenja kao “hladna rezerva”. Ostavljena su otvorena stražnja vrata pod vrlo nejasnim uvjetima.”

Preneseno s mrežnog sjedišta Europskih zelenih. Prevod sa engleskog. Fotografija: Bündnis ’90/Die Grünen

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s