Europska zelena stranka o nasilju u Splitu

Europska zelena stranka izdala je priopćenje povodom  nasilja na “Gay Prideu” u Splitu.

Prva “Gay Pride” povorka u Splitu, koja se dogodila prošle subote 11. lipnja,  bila je scena ponižavanja, uhićenja i nasilja.  Nazočnost tisuća neprijateljskih prosvjednika, okupljenih da vrijeđaju i zlostavljaju nekoliko stotina mirnih povorkaša, pokazala je da Hrvatska nažalost još ima dug put za prijeći u prihvaćanju prava homoseksualnih osoba.

Gay Pride 2009

Usprkos raspoređivanju znatnih policijskih snaga, snage sigurnosti bile su nesposobne da zaštite jednakopravnost prosvjednika od nacionalističko-konzervativnih huligana. Napetost je konačno eskalirala u nasilje, s dvoje ranjenih. Lokalni političar i jedan kamerman zadobili su ozbiljne ozljede glave, nakon što su bili obasuti uvredama i kamenjem.

Dok se pregovori o priključivanju završavaju i zemlja trudi u priključenju EU, alarmantno je da ne možemo zamijetiti široki konsenzus o pitanjima prihvaćanja različitosti i manjina, pa čak ni osnovnu toleranciju.

Zelena članica Europskog parlamenta Marija Cornelissen bila je u Splitu na povorci, i komenitra: “Nadam se da su vlasti svjesne da u slijedećim godinama, za stvarno priključenje 2013., moraju ujediniti snage s organizacijama za prava homoseksualnih osoba za jaču borbu protiv homofobije u Hrvatskoj.”

Zelena članica austrijskog parlamenta Ulrike Lunacek je također nazočila i kaže da homofobsko nasilje ostaje velika prepreka na hrvatskom putu prema EU.

Slijedeći Gay Pride dogodit će se u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, ove subote, 18. lipnja. Europska zelena stranka izražava nadu da će taj događaj bivi više povod za proslavu, te izražava zabrinutost jer još toliko prostora treba zauzeti, u regijama Balkana i Istočne Europe, na putu prema punom prihvaćanju prava homoseksualnih osoba.

Preveo: Zoran Oštrić. “Gay rights” prevodim sa “prava homoseksualnih osoba”. Slika je s Gay Pridea u Zagrebu 2009.

Priopćenjem se, osim Zelene stranke (predsj. Aljoša Babić) što smo prenijeli prije nekoliko dana, oglasila i Zelena lista (supredsjednica Vlasta Toth). Između ostaloga pišu:

Benevolentan odnos vladajućih prema takvoj vrsti nasilja postoji već godinama. Zahvaljujući tome stvoren je određeni sloj ljudi koji javno i slobodno ispoljavaju fašizam bilo da su na stadionu, koncertu ili u ovom slučaju na Gay Pride-u. Jučer su vikali ubi,ubi purgere/tovare, danas pedere, a sutra to mogu biti crnci ili židovi, ili …ali onda će biti kasno kad razbiju prozore i na “našoj kući”.

Pročitajte također: Zašto mrzimo pedere?

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u društveni pokreti i organizacije, Zelene stranke u Hrvatskoj, Zelene stranke u svijetu. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s