Finski zeleni ponovo u vladi

Dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora u Finskoj, u ponedjeljak 20. lipnja sklopljen je dogovor o formiranju nove vlade. Stvorena je široka, tzv. “Dugina koalicija” šest stranaka, koje pokrivaju skoro cijeli politički spektar. Isključena je krajnja desnica, a uključena straka švedske manjine. Zeleni će imati dvoje ministara.

Zeleni Finske - povorka

Na parlamentarnim izborima u Finskoj po tradiciji je velika disperzija glasova. Na izborima održanima 17. travnja ove godine najviše glasova osvojila je konzervativna “Stranka nacionalne koalicije”, samo 20,4%, te 44 od 200 mjesta u parlamentu.

Najznačajnija promjena u odnosu na 2007. bila je golemi napredak ksenofobne desne stranke “Pravi Finci”, koja je gotovo upeterostručila broj glasova, na 19,1% (treće mjesto, iza socijaldemokrata). Ksenofobne, šovinističke desničarske stranke u porastu su širom Europe, ali u pravilu druge stranke ne žele s njima imati posla.

Sve ostale parlamentarne stranke zabilježile su pad glasova i mandata. Zelena liga osvojila je 7,3% glasova i 10 mandata (godine 2007. – 8,5% i 15).

Finska “Zelena liga” (Vihreä liitto) prva je zelena stranka koja je ušla u nacionalnu vladu, 1995. godine. Vladu su napustili 2002. zbog protivljenja gradnju nuklearne elektrane, a nakon izbora 2007. ponovo su ušli u vladu. Prema političkom profilu, stranku svrstavaju u centar, kao “zeleno-liberalnu”.

Nedavno izabrani novi šef stranke Ville Niinistö postat će ministar okoliša. Heidi Hautala će se odreći mjesta zastupnice u Europskom parlamentu i preuzeti resor razvoja i državnog poduzetništva.

Niinistö, klimatski aktivist, kao član Vlade nastavit će se boriti za ambiciozni međunarodni klimatski ugovor,  koji bi osigurao da globalno zagrijavanje ne pređe dva stupnja Celzijusa. “Pred nama je težak zadatak da smanjimo nacionalne emisije i istovremeno razvijamo održivo društvo”, rekao je Niinistö.

Hautala je osobito istakla važnost otvorene diskusije tijekom njenog mandata, te najavila da namjerava usko surađivati s udrugama i drugim organizacijama.  “Međunarodni razvoj je dio široko zasnovane vanjske i sigurnosne politike. Vjerujem također da će teme ljudskih prava biti od rastuće važnosti kao dio razvojne politike”, rekla je Hautala. Kao zadužena za poduzetništvo, isticat će značaj socijalne odgovornosti kompanija.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Zelene stranke u svijetu. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s