“Naftni vršak” dolazi, ali svijet nije spreman

Prenosimo prevod dijela teksta Peak oil is ‘getting closer’ but the world is not ready, objavljenog na mrežnom sjedištu časopisa “The Ecologist” 28. lipnja. Autor: Tom Levitt.

Kraj jeftine nafte navodi vlade da panično kontroliraju cijene umjesto planiranja za poslije-naftnu eru.

Peak Oil - šematski prikazGlavne zemlje potrošači nafte, prvenstveno iz Europe te SAD, u iznenađujućem potezu složile su se prošlog tjedna da oslobode dio svojih kriznih rezervi nafte u pokušaju da smanje visoke tržišne cijene nafte.

To je tek treći put u povijesti da je poduzeta takva kolektivna akcija; prethodne su bile tijekom Zaljevskoga rata 1991. te u 2005, nakon što je uragan Katrina oštetio pučinske naftne bušotine, naftovode i rafinerije u Meksičkom zaljevu.

Službeno, to je uklanjanje gubitka nafte iz Libije, kao rezultat tekućeg konflika u toj zemlji.

Ali govori se da su SAD i odstali izgubili povjerenje u sposobnost najvećeg svjetskog izvoznika nafte, Saudijske Arabije, da poveća proizvodnju dovoljno da spriječi rast cijena. To se događa nakon što je u veljači procurio izvještaj visokog saudijskog dužnosnika, koji navodi da su naftne rezerve zemlje bile precijenjene. (…)

Neki promatrači kažu da je ovaj potez potkrijepa da smo možda već dostigli razdoblje “naftnog vrška” (Peak Oil). Oni kažu da rast tržišnih cijena odražava pad povjerenjea u sposobnost ključnih proizvođača nafte da povećavaju proizvodnju, zadovoljavajući rastuću potražnju iz rastućih zemalja kao Kina (koja je već drugi najveći potrošać poslije SAD) i Indija. (…)

U nedostatku jeftinih alternativa, neftna industrija je prisiljena tragati za manje konvencionalnim izvorima nafte, kao što su bituminozni pijesci. Oil Depletion Analysis Centre (ODAC) smatra da njih nema dovoljno za premošćivanje budućeg jaza između ponude i potražnje.

Osim toga, troškovi proizvodnje su vrlo visoki – kako ekonomski, tako i oni okolišni, koji se još ne uračunavaju. Njihov proizvodni proces proizvodi trostruko više ugljičnog dioksida nego kod konvencionalnih izvora nafte. Vađenje zahtijeva stvaranje velikih otvorenih rudnika da se dobije smjesa nafte, gline i pijeska. U Kanadi, koja ima najveće svjetske rezerve, vađenje je također povezano s rastućim brojem oboljelih od raka i zagađivanjem velikih rijeka arsenom, olovom i živom. (…)

Dok prilaz naftne industrije ne iznenađuje, ova intervencija vlada je manje očekivana. Ona pokazuje da je ono, o čemu vlade stvarno brinu, prepreka koju bi visoka cijena nafte značila ekonomskom rastu. Ona također pokazuju kako su industrijske zemlje postale zavisne o nafti i lakomislene. (…)

Velika Britanija i druga svjetska gospodarstva učinkovito su prikovane uz neodrživu poziciju. Ali umjesto da se dohvate sa grozotom koju predstavlja kriza naftnog vrška, Velika Britanija i ostali odlučili su koristiti sva sredstva da se iskoprcaju iz krize visokih cijena. (…)

U cjelini, kako kažu promatrači naftnog vrška, budućnost nafte je zarobljena između dugoročnih potreba društva za razvodom, trenutne zavisnosti, i kratkoročnih prioriteta političara i investitora. Kao što pokazuje izvještaj Deutsche Bank The Peak Oil Market: Price Dynamics at the End of the Oil Age, s toliko mnogo dijelova naših gospodarstava, posebno cijena hrane, usko povezanih s cijenama nafte, naš eventualni razvod od nafte će vjerojatno biti prljav. (…)

Usprkos svim upozorenjima o zalihama i nestabilnosti cijena, izvještaj Deutsche Bank ipak ne očekuje da će se vlade pripremati za post-naftno doba. (…)

Britansko Ministarstvo za energiju i klimu (…) raspeto je između dva suprotstavljena cilja: osiguravati da je energija raspoloživa po niskim cijenama, te pokušaja da se reduciraju emisije, prvenstveno kroz visoke ugljične poreze. (… )

Pitanje je da li će prihvatiti ideje kao što je transition town movement i prilagođavati se na poslije-naftno doba, ili če čekati krizu?

Neke dodatne poveznice

Association for the Study of Peak Oil and Gas

Peak Oil news & message boards

Dokumentarac Peak Oil na youtube.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s