Kontroverze oko nuklearki u SAD i Japanu

za Zelenapolitika.info piše Ivo Škorić (New York).

Samo tjedan dana prije nesreće u Fukušimi, Američka Nuklearna regulatorna komisija (NRC) je produžila dozvolu za rad četrdeset godina stare NE Vermont Yankee, čija dva reaktora imaju identičan dizajn kao Fukušima Daići #1. U travnju je dozvolu povukla i odgodila izdavanje za neodređeno vrijeme.

Nuklearna elektrana Genkai u prefekturi Saga u Japanu

Skupština države Vermont je prošle godine izglasala da ne želi produljenje te dozvole, te je dogovorila uvoz iz Quebeca (uglavnom iz hidroelektrana). Nakon toga došlo je do žestoke zakulisne borbe. Savezna vlada u Washingtonu pripremala se u potaji stati na stranu vlasnika elektrane Energy Corp.. Željeli su natjerati državu Vermont da protiv volje svojih građana i elektrodistributera obnovi dozvolu za rad elektrane. Naš senator Sanders je otkrio zavjeru i odmah sazvao tiskovnu konferenciju. Prozvao je direktore NRC da se očituju. Vrijedno je pogledati i poslušati kako se izmotavaju i izvrdavaju izravan odgovor – ali nakon što su ovako javno prozvani, mislim da će se morati povući.

Vermont Yankee (video)

I dok se u SAD guverner države mora sudski ganjati sa saveznom administracijom, u Japanu savezna vlada moli lokalnu vlast da dade privolu za ponovno puštanje u pogon dva reaktora u elektrani Genkai. Budućnost globalne nuklearne industrije ovisi o odluci guvernera seoske prefekture Saga. Ako bude negativna, drugi guverneri mogu postupiti isto i svaki reaktor u Japanu mogao bi biti zatvoren tijekom slijedećih godinu dana. Ako se to dogodi, Japan će ostati bez trećine izvora električne energije. Bit će prisiljeni prilagoditi se štednjom, a budući da su tehnološki najrazvijenija zemlja na svijetu, mogli bi u tome i uspjeti i time pružiti svima ostalima primjer i know-how. Iako je javnih prosvjeda protiv nuklearne energije bilo malo, ispitivanje javnoga mnjenja koje je proveo Tokyo Shimbun pokazuje da 82% građana podupire postepeno istupanje iz nuklearne energije.

A Governor’s Power to Shape the Future of a Nuclear Japan (New York Times, 2. srpnja 2011)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s