Najava kolumne “U sridu!”

Ovaj blog premješten je na adresu ZelenaPolitika.Info, pa tamo možete vidjeti kompletan, ažurirani sadržaj. Prenosim ovdje za informaciju jučerašnji (21. studenoga) tekst.

U sridu!Prošloga tjedna najavio sam neke planove rada za slijedeću godinu i poziv za potporu. Zahvaljujem svima, koji su mi u posljednjih godinu i pol pomagali i surađivali. Tražit ću donacije i od institucionalnih donatora, zaklada i drugih, gdje ima šanse da nešto dobijem, ali kako sam rekao, ne želim doći u situaciju da više vremena trošim na pisanje projekata i izvještaja i lobiranje da se donacija dobije, nego na osnovnu djelatnost. Cilj mi je od osobnih donacija pokriti osnovne materijalne troškove i nešto za mene, a ako bude viška, moći ću širiti djelatnost – angažirati suradnike koji će dobiti i honorar, pripremiti tiskano izdanje, drugu izdavačku djelatnost, predavanja itd..

Razmišljajući o stalnoj strukturi djelovanja, zasad sam zaključio o dvije stvari, za koje mogu biti siguran, da ću ih održavati tijekom godine.

Prvo je tjedna kolumna, koja će ići srijedom, s naslovom “U sridu!” Koncepcija: jedan korak dalje od uobičajenog novinarskog komentara, ka teorijskom razmatranju praktičnih problema. “Teorija u akciji”. Obnova tradicije kritičke teorije društva (i prirode, koliko je predmet i okvir ljudske djelatnosti). Uvijek imati u vidu kako načela, tako i praktične situacije. Prepoznati strukture i tendencije zbivanja, uočiti ono što je tek moguće i potaknuti na ono što se treba i može učiniti.

Zamislio sam, još u ovoj godini, seriju od pet napisa, koji kreću od prekosutra. Četiri polaze od četiri stupa zelene politike. Predviđeni red objavljivanja:

  1. Nakon partitokracije: sudionička ili plebiscirtarna demokracija? (23. studenoga) (pogledajte moj članak na osobnom blogu: Za širi, a realni, model demokracije
  2. S onu stranu neoliberalizma: Green New Deal, eko-socijalizam ili nešto treće? (30. studenoga) (pogledajte prezentaciju uz moje predavanje: Ekologizam i ekonomija)
  3. Civilno društvo treći put među Hrvatima (7. prosinca)
  4. Što nije u redu s pojmom “održivi razvoj” (14. prosinca)
  5. Nenasilje kao djelovanje, stil i struktura (21. prosinca)

Nakon toga slijedi pauza oko Božića i Nove godine. Prvi komentar u 2012. godini pojavit će se 11. siječnja.

Ako vam se sviđa ideja – ako vam se sviđa ono što sam dosad radio i objavljivao ovdje, na svom blogu i drugdje – pomognite donacijom, bilo da se radi o deset kuna ili više! Možete uplatiti na:

Primatelj: “Zajednica Humanitas”, Zagreb
transakcijski račun: 2484008-1500180446 (Reiffeisen Bank)
Opis plaćanja: donacija za ZelenaPolitika.info

Također, svi koji imaju prijedloge ili žele surađivati, neka se jave – kao komentar ovdje, ili na e-mail zelenapolitika(at)gmail.com.

U petak i subotu, 9.-10. prosinca, udruga Zajednica Humanitas, kojoj sam koordinator, imat će štand na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, vezano uz Međunarodni dan ljudskih prava. Bit ću tamo veći dio dana, pa tko ima priliku, neka navrati!

Mir i dobro,

Zoran Oštrić
ZelenaPolika.info, glavni urednik

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Glasilo "Zelena politika". Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s