Kako Japanci uludo bacaju novac…

piše: Zoran Oštrić

Kuće s fotonaponom u JapanuPo programu koji počinje 1. srpnja, Japan ulaže gotovo deset milijardi dolara u razvoj solarne elektroenergetike. Garantirana cijena otkupa je do tri kune po kilovatsatu tijekom 20 godina. To je dvostruko više od današnje tarife u Njemačkoj, smanjene za 30% nakon “buma” gradnje solarnih elektrana 2010.-2011., kad je izgrađeno više nego što se predviđalo. Također se stimuliraju korištenje vjetra, biomase, geotermalne energije i vodne snage. Dugoročni ciljevi su smanjenje ovisnosti o nuklearnoj energiji i fosilnim gorivima.

Ovi veliki planovi nastavak su snažnog zamaha, uvelike uzrokovanog nuklearnom katastrofom prošle godine. Vlasnici malih fotonaponskih postrojenja godine 2011. prodali su mreži 50 posto više električne energije nego 2010..

To je dakako velik novac, puno više od današnje cijene proizvodnje u klasičnim elektranama. Mudri ljudi u Hrvata, iskusni ekonomisti i energetičari, uspješni poduzetnici i političari, ironično se smješkaju i kažu nam, da mi nemamo novca za takve nastranosti, nego trebamo graditi termoelektrane na ugljen i podzemne hidroelektrane.

Opće je poznato, jelda, da u svijetu najbolje prosperiraju one zemlje, koje rizik ulaganja u nove tehnologije prepuštaju drugima, a same mirno čekaju da kupe gotovu tehnologiju.

Osim Japana, i Kina, koja proizvodi većinu fotonaponskih panela na svijetu, intenzivno razvija program solarne elektroenergetike. Te dvije zemlje će ove godine smijeniti Njemačku i Italiju na prva dva mjesta po instaliranim fotonaponskim kapacitetima.

Da bi se razumio trenutni razvoj, treba imati u vidu širu sliku: u tijeku je neminovna radikalna transformacija elektroenergetskog sustava. Tri povezana načela:

  1. lokalna odnosno distriburiana proizvodnja, prvenstveno zasnovana na obnovljivim izvorima,
  2. mreža koja povezuje tisuće kilometara i omogućava optimalnu kombinaciju izvora i sinhronizaciju sustava, te
  3. konkretni poslovni i diplomatski odnosi.

Europe Supergrid 2050Godinu dana nakon velike prirodne i tehnološke nesreće u Japanu, preispituje se ne samo nuklearna energija, nego i cjelovita koncepcija. Tako se uz European Supergrid (Europsku supermrežu) razvija i vizija “Asian Supergrid”. »Japanska zaklada za obnovljivu energiju i Zaklada Deserte udružilu se se u zajedničkoj viziji Azijske supermreže, koja bi povezivala nacionalne mreže Japana, Koreje, Kine, Mongolije i Rusije. To bi moglo otovoriti prilike za razvoj obnovljive energije, pri čemu proizvedena elektrika može biti prenesena tamo gdje je najpotrebnija.«

U Europi je 2011. instalirano 21.000 megavata novih fotonaponskih panela. Njihova godišnja proizvodnja odgovara ukupnoj potrošnji u Hrvatskoj. Solarna ekektrika sada pokriva dva posto potrošnje Europske unije.

Možete li zamisliti, da je pri kraju komunizma najveće europsko postrojenje za proizvodnju fotonaponskih ćelija bilo u Hrvatskoj? Tada je to bio sitni posao, danas je u svijetu tisuću puta veći, a navedena tvornica je propala.

Brazil također uvodi poticaje za solarnu elektroenergetiku. U tropskim krajevima, naravno, sunca ima bitno više nego u Europi,

Kako je to sad veliki biznis, svjedoci smo i žestoke konkurencije. “Ekonomski rat” triju velesila i tržište fotonaponskih i vjetroelektrana  Tržnišna cijena fotonaponskih panela proizvedenih u Kini pala je sipod jednog dolara po watu vršne snage,  cijena koju pogođeni konkurenti i Europi i Sad smatraju dampinškom. To je međutim nastavak dugoročnog trenda.

Ovaj članak slobodan je za citiranje i prenošenje, uz obvezno navođenje autora i izvora: Zoran Oštrić, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Kako Japanci uludo bacaju novac…

  1. b16a2 napisao:

    Ukoliko Japanci nešto rade, ne znači da je automatski isplativo, ako tome kumuje njihova država onda gotovo sigurno nije. Znate li koliki je javni dug Japana? Vjerujem kako će solarna energija u budućnosti postati isplativa, ali trenutno to nije slučaj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s