Francuska, Japan i Italija protiv nuklearne energije

Val neraspoloženja javnosti prema nuklearnoj energiji zahvatio je i dosad najtvrđu utvrdu, Francusku. Nuklearna energija bila je važna tema izbora za predsjednika republike.  Pobjeda socijalističkog kandidata katastrofalan je udarac i nadama britanske nuklearne industrije  Londonski Times piše 8. svibnja: French election may leave nuclear no longer an option

Planovi razvoja nuklearne energije u Britaniji klize prema krahu, jer eksperti predviđaju da će nova francuska vlada narediti Elektroprivredi Francuske (EDF) da preusmjeri milijarde eura, koji su bili predviđeni za nove reaktore iz Ujedinjenog Kraljevstva, natrag na francusko domaće elektroenergetsko tržište.

Nakon što je Times jučer razotkrio kako cijena gradnje četiri planirana britanska nova reaktora leti nebu pod oblake, analitičari ove industrijske grane rekli su prošle večeri da vjeruju kako dolazeća vlast antinuklearnog socijalista Francoisa Hollandea može natjerati EDF da odbaci britanske nuklearne planove.

Kako Hollande planira smanjiti francusko oslanjanje na nuklearnu energiju za 25% do 2025. [sa sadašnjih 75 na 50%] , smatra se da EDF može biti prisiljena da preusmjeri milijarde eura za financiranje investicija u francuske planove obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti.

U Japanu, od 5. svibnja o.g. su svi postojeći reaktori, njih 54, zatvoreni zbog rigoroznih sigurnosnih provjera. Prema istraživanjima javnoga mnjenja, antinuklearno raspoloženje je čak snažnije nego prije godinu dana. Plan da se samo dva reaktora ponovo uključe izaziva žestoke otpore javnosti i lokalnih zajednica. Manjak se trenutno nadoknađuje pojačanom proizvodnjom u termoelektranama na ugljen i ukapljeni naftni plin, uz mjere štednje koje javnost prihvaća. Znatno su povećana ulaganja u korištenje sunčeve energije.

O energetskoj strategiji vodi se žestoka javna rasprava. Trenutno predloženi kompromisni plan jest da se se postojeći reaktori ponovo uključe, aii nijedan neće smjeti raditi dulje od 40 godina a novi se neće graditi, pa bi se postotak električne energije dobiven iz NE do 2030. sa sadašnjih 30% smanjio na 15%.

Prije dva tjedna, Talijani su stavili točku na nade nuklearnog lobija. Italija je svojedobno sagradila četiri reaktora; svi su zatvoreni nakon referenduma održanog 1987.. Berlusconijeva vlada vrlo se žestoko zalagala za plan gradnje deset novih reaktora. Nakon nesreće u Fukušimi, bio je proglašen jednogodišnji moratorij, a zatim je 11.-12. lipnja o.g. održan referendum, na koji je izašlo 55% birača. Od njih je čak 94% glasovalo za zabranu gradnje nuklearnih elektrana. (Usput, istim postotkom odbacili su planove privatizacije zaliha pitke vode.)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s