Njemačka elektroprivreda: rast obnovljivih ugrožava klasične termoelektrane

Solarkraftwerk Werfenweng (Salzburg, 235 kWp)Struja iz vjetra i sunca u Njemačkoj, koja naravno ima prednost pri dispečerskim odlukama o uključivanju i isključivanju pojedinih elektrana, dovodi u probleme klasične elektrane na ugljen i plin, koje rade manji broj sati pa se snižava zarada.

Preostali nuklearni reaktori se ne isključuju, jer je njihovo ponovo uključivanje vrlo dugotrajan i složen proces. Njemačka planira zatvoriti sve preostale reaktore do 2022. g.. Od njih 17, osam je već isključeno prošle godine nakon nuklearne katastrofe u Japanu. Nije došlo do redukcija kojih su se neki bojali, naprotiv, Njemačka je i dalje neto izvoznik električne energije.

S obzirom na nestalnu prirodu vjetra i snuca, određeni broj klasičnih elektrana mora ostati. Međutim, Europa sad planira znatnu gradnju reverzibilnih hidroelektrana kao skladišta energije. Slijedeći val značajnih promjena očekuje se od omasovljenja električnih automobila, čiji akumulatori bi se punili ponajviše noću i time izravnavali krivulju potrošnje.

Cijene na tržištu električne energije, za prodaju po danima, pale su za 18% u prvih pet mjeseci ove godine, na 43,5 eura po megawatsatu (33 lipe po kilowatsatu). (Hrvatska nema takvo tržište.) Tijekom ljeta, očekuje se da će tijekom vikenda dolaziti do “negativne cijene” električne nergije, kad solarne i vjetroelektrane budu proizvodile više od trenutne potrošnje.

Obnovljivi će i dalje brzo rasti u Njemačkoj, dok će TE na ugljen i plin postepeno biti isključivane. Njemačka planira 2050. godine iz obnovljivih dobivati 80% potrebne električne energije. Kompanija RWE ne dijeli zabrinutost nekih elektriprivrednih poduzeća u Njemačkoj. Umjesto u nove elektrane, smatraju, više investicija je potrebno u dogradnju mreže prijenosa i distribucije.

Drugi današnji članak na renewableenergyworld.com posvećen je “trgovinskom ratu” Kine, SAD i EU. Krajem prošle godine kineski proizvođači (koji su i glavni snabdjevači za fotonaponske elektrane u Njemačkoj) nago su smanjili cijene solarnih panela koje nude na tržištu, probivši simboličnu granicu od jednog američkog dolara po watu vršne snage. Tpo je dovelo do velike zabrinutosti proizvođačak u SAD i EU. Pokušaj američke industrije da kineze optuže za dampinške cijene nije uspio. Sad se očekuje sličan proces i u EU.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s