Lako je biti protiv svega…

Piše: Zoran Oštrić

Okolišni i ekologistički aktivisti trebali bi se potruditi, da ne potvrđuju negativne stereotipe koje o njima šire njihovi protivnici.

O problemima kad je netko “protiv svega” svjedoči dopis Miodraga Miće Antolovića iz “Riječkog ekološkog pokreta”, koji je protiv koncepcije energetske autonomije Krka, protiv je gradnje vjetro i solarnih elektrana i predlaže da Hrvatska gradi termoelektrane u Italiji (valjda, tamo je ionako sve zagađeno…): On piše:

»Smatramo da je projekt i doktrina energetske neovisnosti otoka Krka, pa i drugih otoka, energetska politika u mnogome u totalno krivom smjeru kao i preusko shvaćenje pojma “neovisnost” i društva u cjelini. Upravo suprotno, energetska politika mora biti na zajdničkoj osnovi širem prostoru-regiji-državi- multidržavnoj suradnji a osnov je faktor određivanja lokacija postrojenja koji mora biti minimalna štetnost po prirodu i ambijent, svih!«

Ovo načelno ima smisla, apsolutna nezavisnost nekog područja nije nužna, pogotovo u elektroenergetici. Meutim, distribuirana prozvodnja s više postotka pokrivenosti vlastitih potreba raznim izvorima u svakoj regiji s jedne strane, te dobro usklađena mreža na širokom području s druge, komplementarni su a ne suprutni zadaci. Otoci se pak koriste kao primjeri za razvoj maksimalne energetske neovisnosti, osobito električne o čemu je ovdje riječ, jer je prijenos struje na otok osobito tehnički zahtjevan, skopčan s problemima zbog stabilnosti mreže i naravno troškovima.

Mićo pak apsolutizira načelno “Ne U Mom Dvorištu” (NIMBY). Za druge – baš ga briga.

»NPr. što bi falilo da je Hrvatska izgradila TE Plomin ( plin) negdje u ravnici kod npr. Monfalconea. Da je Italija dala teren za našu elektranu i u zajedničkom interesu bi ostao predivni zaljev Plomina sačuvan a Monfalconeu bi manje štetilo prirodi i ambijetu.«

Tu pak prelazi na “primjer s Balkana”, gradnju hidroelektrana u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Srbiji, o čemu neću sad.

»Smješno je misliti da bi hrvatski otoci morali biti energetski neovisni.
Otoci su mali, i takvom politikom teško se može izbjeći ambijetalna- vizualna devastacija otoka, pa i Krka, kao i devastacija prirode vjetroelektranama ili solarnim parkovima, bez obzira bili oni na 2 metra iznad tla.«

Dakle glavni razlog protiv gradnje: ružno izgledaju! Struje mora bit, mreže mora bit, a proizvodit ćemo je u Monfalconeu.

»Žalosna i sramotna su nastojanja gore spomenutih subjekata da na se Krku i otocima dopusti gradnja vjetroelektrana, bez obzira jesu li to one manje. Umjesto da Krk sudjeluje u financiranju nekog zajedničkog vjetroparka na otvorenom moru i iz njega crpi energiju ekvivalentnu svom postotku uloga!!!!! (Jedino moguće možda sagledati one vjetroelektrne u sapnici, izumu riječog inžinjera, a koje su pri tlu a o kojima se priča već 25 godina!??)«

(Što se tiče rješanja s turbinom u sapnici – plašt u obliku lijevka, koji zgušnjava zrak i ubrzava brzinu i energiju vjetra, jedan projekt inženjera Ivana Vrsalovića još iz 1980-ih – tu je tek golemo “Vizualno zagađenje”!)

»Svakao na Krku ne solarna elektrana u vizualno doticajnoj zoni Puntarske uvale i Košljuna. Eventualno na smetlištu krčkom i lažni tunel od Omišlja do raskršća za DINA-u.«

Je, turisti iz Njemačke će frknuti nosom: fuj, i oni imaju ove ružne vjetroelektrane i sunčane elektrane, kao i mi! Ajmo mi negdje gdje ih nema, recimo Španjolsku ili Italijiu. 🙂 (Smajlić zato jer Španjolska druga u Europi po instaliranim kapacitetima vjetroelektrana i prva po kapacitetima solarnih termoelektrana, a Italija druga u Europi po instaliranim fotonaponskim sustavima.)

Lako je tako pričati, ja sam protiv svega i brigo moja pređi na drugoga! Da je Slavonac, vjerojatno bi našao i neki razlog da galami protiv korištenja slame u malim kogeneracijama… A drvni otpaci u Gorskom Kotaru valjda mu naprosto još nisu pali napamet.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u društveni pokreti i organizacije, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s