Švicarska gasi nuklearke i smanjuje emisiju ugljičnog dioksida

Međunarodna energetska agencija (IEA) objavila je najnoviju u seriji publikacija Energy Policies of IEA Countries, posvećenu Švicarskoj. Donosim prijevod s engleskog prikaza knjige, sa mrežnog sjedišta IEA.

Preveo: Zoran Oštrić

Švicarska je donijela hrabre odluke da postepeno napusti nuklearnu energiju i da smanji emisiju stakleničkih plinova za petinu do 2020., samo vlastitim naporima. To su zahtijevni ciljevi i država treba pronaći najodrživije puteve da se ispune uz najmanju cijenu i minimalni rizik za energetsku sigurnost.

U odsustvu nuklearne energije, osiguranje dovoljnih električnih proizvodnih snaga zahtijevat će snažne politike promoviranja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Takve mjere su već zacrtane, ali vjerojatno neće biti dovoljne. Za bazičnu proizvodnju, plinske elektrane bile bi najjednostavnija opcija. Tretirati njihovu emisiju ugljičnog dioksida na isti način kao u susjednim zemljam može biti snažan pozitivan poticaj investitorima.

S obzirom da švicarske emisije ugljičnog dioksida povezaneg s energetikom dolaze najviše iz korištenja nafte u prometu i grijanja prostora, akcija je najpotrebnija u tim područjima. Hvalevrijedno je što je zemlja prisilila zagađivače da plaćaju, koristeći porez na emisiju ugljičnoga dioksida za financiranje napora na dekarbonizaciji u grijanju prostora. Snažniji napori bit će međutim potrebni za smanjivanje emisija iz korištenja privatnih automobila.

Od 2007., kad je International Energy Agency izvršila posljednju ocjenu energetskih politika, Švicarska je načinila jasan napredak u reformi električnog tržišta. Uvođenje posve otvorenog tržišta 2015. bio bi slijedeći pozitivni korak. Sistem reguliranih cijena za konačne korisnike, međutim, subvencionira korištenje električne energije u vrijme kad niskougljična električna energija postaje ograničenija i skuplja. To bi trebalo ponovo promisliti. Švicarska također treba nastaviti svoj rastuće europski pristup u razvijanju električne infrastrukture, za svoju vlastitu korist i korist svojih susjeda.

Vidi također: Francuska, Japan i Italija protiv nuklearne energije
Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika, nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s