Mitovi o TE Plomin 3

Piše:  mr. sc. Vladimir Potočnik

Uz najavljenu izgradnju Termoelektrane Plomin 3 (TEP3) povezano je nekoliko mitova,kojima se opravdava potreba izgradnje rizočnog projekta TEP3-500MW za 800 (ili po prof. Enzu Tirelliju 900) milijuna eura. Najvažniji mitovi su:

Mit 1: Hrvatska uvozi 35% električne energije-najviše u svijetu!

Netočno. Iz publikacije Ministarstva gospodarstva “Energija u Hrvatskoj 2010” proizlazi,da je 2010. Hrvatska uvezla samo 11% od ukupno potrošene električne energije. Razlika leži u tome što predstavnici Vlade i HEP-a u uvoz uključuju i proizvodnju električne energije iz hrvatskog dijela NE Krško u Sloveniji! Plaća li se tu carina?

Mit 2:Velika investicija u TEP 3 će potaknuti razvoj i zapošljavanje u Hrvatskoj.

Netočno. TEP 3 je uvozna elektrana na uvozni ugljen, koja će dugoročno osigurati svega oko 150 novih radnih mjesta (vidi Studiju utjecana na okoliš TEP 3). Ako bi se tih 800 milijuna eura uložilo u elektrane na obnovljive izvore,kojih je u Registru OIEKPP (MINGO ) prijavljeno čak oko 6000 MW, dugoročno bi se osiguralo desetak puta više radnih mjesta.

Napomena

Termoelektranama na ugljen u Europi ne cvatu ruže.Treba proučiti slučaj TE Šoštanj 6 (Slovenija) 600 MW za 1,4 milijarde eura,čija izgradnja je zaustavljena na pola puta.

4. srpnja 2012.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, energetika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

7 odgovora na Mitovi o TE Plomin 3

 1. Mali Zeleni napisao:

  @ mit 2
  Prema toj logici možemo napraviti tvornicu koja će proizvoditi parne lokomotive, pa ćemo imati još veći rast zaposlenosti. Naravno, lokomotive će koristiti drvenu sječku kao gorivo.

 2. Damir napisao:

  Što se tiče TE Šoštanj, ne poznajem situaciju i nemam insiderske informacije, ali to me ne spriječava da pokušam špekulirati: da li je gradnja zaustavljena u trenutku kad je prošao projekt 21 protočne hidroelektrane na Savi? Prije toga, slovenci su pretpostavljali da će Hrvatska tražiti podjelu vodnih dobara (kao što to međunarodni zakoni nalažu), pošto se to nije dogodilo (pitanje zašto je osobita misterija), kompletan vodotok Save je ostao njima, pa je time nestala potreba za još jednom termoelektranom.

 3. Mali Zeleni napisao:

  Ne možete termoelektrane zamijeniti hidroelektranama, pogotovo protočnim hidroelektranama, jer se radi o obnovljivom izvoru energije gdje proizvodnja el. energije ovisi o vremenskim uvijetima.

 4. Zoran Oštrić napisao:

  @Mali (ne)zeleni: može se, ako se osiguraju odgovarajući kapaciteti pohrane energije. A to je tehnologija i industrijakoja se vrlo brzo razvija, o čemu možeš naći više tekstova na ovom blogu.

 5. Mali Zeleni napisao:

  Misliio sam na trenutne mogućnosti elektroenergetskog sustava jer sam komentirao Damirovu špekulaciju vezanu za TE Šoštanj.

  Smatram se zelenim, ali mahnito subvencioniranje kvazi-obnovljivih izvora od strane političke elite kako bi se stvorila glasačka mašinerija i forsiranje obnovljivih prije nego se prilagodi elektroenergetski sustav bi se moglo pretvoriti u jednu od najvećih pljački ovog stoljeća.

 6. Zoran Oštrić napisao:

  Mali Kvazizeleni, nemoj pokušavati prodati te fore “Smatram se zelenim (…)”, pa onda nadovezati ultraliberalističke prazne anti-zelene floskule koje nemaju vezu s realnosti! To je otprilike kao “smatram se fizičarem, ali ne razumijem Newtonov zakon gravitacije.

 7. Mali Zeleni napisao:

  Za 30 godina ćemo vidjeti tko koristi prazne anti-zelene floskule

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s