Novosti 7-8. srpnja 2012

Na facebook stranici “Ekološka ekonomija”, prenosimo uglavnom nove vijesti, prikupljene s interneta iz raznih izvora. Uvijek je tu jedna poveznica, na neki aktualni tekst, a dodan je kratak komentar, koji razjašnjava i konceptualizira značaj informacija iz aspekta ekološke ekonomije. Evo pregleda priloga preko vikenda.

Japad: Električni automobili kao dio izranjajuće “pametne mreže”

Nestalnost je glavna mana vjetra i sunca kao elektroenergetskih izvora. Mogućnost jeftine pohrane energije može riješiti taj problem bez gradnje novih izvora. Uz reverzibilne hidroelektrane (o čemu smo pisali), veliki napredak u konstrukciji akumulatora za električne automobile već godinama se najavljuje kao dio budućeg sustava “pametnih mreža”.

»Energetska stanica je slična klima uređaju, automobil će napuniti za četiri sata i košta oko 300.000 yena, odnosno 3.678 dolara. Korisnici tako mogu proizvoditi vlastitu struju pomoću vjetra ili solarnih panela a višak pohranjivati i baterijama automobila smanjujući si račune za struju. Sustav automobil-mreža dio je vizije inteligentnijeg energetskog sustava u Japanu koji se ubrzano razvija od prošlogodišnje nesreće u nukleranoj elektrani Fukushima.«

Legalna koruptivnost studija utjecaja na okoliš

Deutsche Welle objavljuje na hrvatskom jeziku članak o problemu kojeg su svi, koji temu prate, svjesni još iz 1980-ih, otkad studije utjecaja na okoliš postoje. To nije problem pojedinačnog nepoštenja, nego SUSTAVSKE KORUPCIJE. »izrađivači studija itekako imaju razloga za zabrinutost u slučaju da moraju iznijeti podatke koji ne odgovaraju naručitelju; takvi dospijevaju na loš glas među investitorima i dugoročno ugrožavaju vlastitu egzistenciju« Ugrađena greška sustava je u tome da investitor bira tko će raditi Studiju. Jednostavna stvar, bila je jasna od početka, ali zainteresirani lobiji dosad su sprječavali da se ta odredba promijeni.

Proizvodnja vapna pomoću solarne energije bez ispuštanja ugljičnog dioksida

Prenosim ovo uz zahvalu kolegi Haramu sa forum.hr!

Ekipa sa univerziteta George Washington je demonstrirala postupak za dobivanje vapna za cement bez emisije CO2 i uz prikazane niže troškove proizvodnje nego u postojećem postupku proizvodnje tzv. portlandskog cementa -uz pomoć sunca naravno…

A kako stoji stvar s proizvodnjom cementa u Hrvatskoj?

Hrvatski proizvođači cementa, kojima ne cvatu ruže, žale se da sadašnja regulativa za smanjivanje emisije CO2 nije jasna. Moguće, znamo kako to ide, formalno i aljkavo se prepišu propiisi EU… “Svako gorivo je skupo, ali uvijek je skuplje neko fosilno gorivo i u budućnosti će biti sve skuplje zbog namjere da se naplaćuju emisije CO2. Alternativnih i zamjenskih goriva bit će sve više, a kad je ponuda veća, cijene bi se trebale sniziti.”

Posljedice nesreće u Fukušimi

O posljedicama nuklearne katastrofe u Fukušimi, također uz zahvalu kolegi Haramu s forum.hr:
Po američkom udruženju “Liječnici za društvenu odgovornost”, zvanično dvadesetostruko povišenje dozvoljene doze primljenog zračenja za japansku školsku djecu (koje ih izjednačava sa njemačkim nuklearnim radnicima) za njih znači 1 slučaj raka na 200 (a 1 na 500 kod odraslih).

Radiation effects from Fukushima Daiichi nuclear disaster – Wikipedia, the free encyclopedia

Moguće je milijun slučajeva tumora.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, energetika, nuklearna energija, obnovljivi izvori, priroda i okoliš. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s