Aktualnosti o ekonomici i ekonomiji obnovljivih izvora

Stvari u ekonomiji nikad ne idu pravocrtno, a ekonomika i ekonomija različita su područja. Prenosimo nekoliko vijesti, koje zajednički mogo dati potpuniju sliku o tome što se u svijetu zapravo zbiva s obnovljivim izvorima energije. Uz svaku poveznicu, ukratko su prevedene ili prepričane bitne teze, uz poneki dodatni podatak ili komentar. (Vijesti i komentari objavljujemo svakodnevno na facebook stranici “Ekološka ekonomija”.)

China stars as quarterly clean energy investment numbers rebound 24% over Q1 | Bloomberg New Energy

Tvrtka Bloomberg New Energy Finance objavila je podatke o investicijama u sektoru čiste energije za drugo tromjesječje 2012. Nasuprot globalnom lošem stanju ekonomije, investicije su porasle za 24% u odnosu na prvo tromjesječje i iznosile su 59,6 milijardi US$, što je ipak manje nego u drugom kvartalu 2011.. Od toga po trećinu čine Europa i Kina (20 i 18,3 milijardi). Više od pola su investicije u solarnu energiju (33,6), a vjetar 21,6 milijardi. Kina drži najveći dio proizvodnje fotonaponskih panela, a cijene su u tri godine pale za 75%, što njihovi konkurenti u Europi i SAD smatraju dampingom. S padom potražnje u drugim zemljama, Kina je ove godine učetverostručila svoje ciljeve za solarne električne i toplinske instalacije. Investicije u male solarne projekte (do jedan megawat), kao što su fotonaponski krovni sustavi, iznosile su 21,5 milijardi US$. Najveća tržišta i dalje su NJemačka i Italiija, ali brzi rast bilješe SAD, Japan i Kina.

What the Wonderful Wizard of Oz Can Teach Solar

Jedan aktualni komentar, s time da treba imati na umu da je pisan iz perspektive SAD. Ipak je drugačije u Europi, a svakako u Kini.

Ono što je skriveno iza zavjese u slučaju sunčeve energije su, s jedne strane, subvencije koje uživa konvencionalna energija, ali također i pretjerana obećanja niskih cijena za fotonaponsku tehnologiju. Danas PV industrija prolazi kroz značajne korekcije (serija propasti tvrtki), nakon sedam godina brzoga rasta pogonjenog garantiranim cijenama otkupa (feed in tariff). U doba prebrzoga rasta, zanemarena su upozorenja da bi razumno usporavanje moglo spriječiti buduće potrese. Obećanja da će se cijene izjednačiti s konvencionalnim izvorima i bez subvencija zanemarivala da su potonji snažno subvencionirani i prava cijena proizvodnje je nepoznata. Razgrnuti zavjesu koja skriva stvarne troškove sad je ključni zadatak.

If E.U. Solar Trade Case Is Filed, Industry Would Have Voice in Process

Nagli pad tržišnih cijena solarnih panela iz Kine, ujesen prošle godine, doveo je do velike zabrinutosti proizvođača u SAD i EU. Pokušaj američkih proizvođača da kineze optuže za dampinške cijene nije uspio. Sad se očekuje sličan proces i u EU.

Njemačka vlada postigla dogovor za daljnji razvoj fotonaponskih sustava

Garantirane cijene otkupa za fotonaponske sustave postepeno će se smanjivati, te ukinuti kad ukupna instalirana snaga dođe do 52 MW, tj. dvostruko više od sadašnje.

Subvencije služe, da bi se razvoj neke tehnologije potakao, pa ako se s vremenom ukidaju, znači da su bile uspješne.

Sadašnjih 26.000 MW u Njemačkoj proizvodi godišnje više struje nego što Hrvatska potroši, a pokrivaju oko 200 kvadratnih kilometara.

Danska: 50% električne energije iz vjetra do 2020.

Početkom 1980-ih, Danska je vodila veliku diskusiju o energetskoj strategiji. Odustali su od gradnje nuklearne elektrane i okrenuli se obnovljivimi izvorima, te postali svjetski lider u energiji vjetra. Ta industrija danas donosi 5,6 milijardi prihoda od izvoza i zapošljava 24.000 ljudi.

Tada su bili planirali do 2000. g. iz vjetra zadovoljiti 10% svojih potreba za električnom energijom, što je izazivalo smijeh mnogo pametnijih hrvatskih energetičara. Postigli su te godine 11%, a danas su na 20%. Sad izlaze s planom nove spektakularne ekspanzije – čak 50% do 2020. g.! Gotovo svi građani Danske podržavaju tu strategiju.

Treba također napomenuti da Danska ne bi mogla ovo planirati sama. Planovi su dio razvoja “North Sea Grid”.

Priorities in the North Sea Grid Debate — Smart Energy for Europe Platform

Projekt “North Sea Grid”, povezivanje elektroenergetskih sustava deset zemalja jseverozapadne Europe, nije naravno za nas u Hrvatskoj neposredno zanimljiv, a i njihova situacija je bitno različita. Ali to je dio buduće”Europske super mreže”, koja bi povezala i Sjevernu Afriku i Jugozapadnu Aziju. Regionalna suradnja, koja očito svima donosi korist. Jedna mala zemlja ne mora više apsolutizirati samodostatnost u elektroenergetici. Malo je lijepo, ali ono najljepše je harmonija mnogo malih dijelova koji se nadopunjuju u cjelini.

The World from Berlin: Doubts Rising over German Switch to Renewables – SPIEGEL ONLINE

Tijekom protekloga desetljeća, Njemačka je udarala takt u borbi protiv klimatskih promjena i kretanju ka smanjinvanju potrošnje energije i osloncu na obnovljive. Sada ministri okoliša i gospdarstva iznose sumnje jesu li ciljevi ostvarivi i poželjni.
Posve su u pravu. Možda rješenje uopće nije moguće u kapitalizmu. A možda uopće nije moguće i civilizacija kakvu poznajjemo doživjet će slom.

Električni automobili mogu strujom napajati kuće

Nestalnost je glavna mana vjetra i sunca kao elektroenergetskih izvora. Mogućnost jeftine pohrane energije može riješiti taj problem bez gradnje novih izvora. Uz reverzibilne hidroelektrane (o čemu smo pisali), veliki napredak u konstrukciji akumulatora za električne automobile već godinama se najavljuje kao dio budućeg sustava “pametnih mreža”..
»Energetska stanica je slična klima uređaju, automobil će napuniti za četiri sata i košta oko 300.000 yena, odnosno 3.678 dolara. Korisnici tako mogu proizvoditi vlastitu struju pomoću vjetra ili solarnih panela a višak pohranjivati i baterijama automobila smanjujući si račune za struju. Sustav automobil-mreža dio je vizije inteligentnijeg energetskog sustava u Japanu koji se ubrzano razvija od prošlogodišnje nesreće u nukleranoj elektrani Fukushima.«

The World Bank’s Chance To Clean Up Its Coal Act

Korištenje ugljena uzrukuje znatan broj smrti i bolesti širom svijeta, a osobito u zemljama kao što je Indija, koje ne uvažavaju mjere zaštite okoliša, upozorava direktorica MMF-a Christine Legarde. Može li novi predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim (preuzeo dužnost 1. srpnja), liječnik i autor knjige “Umirati za rast”, promijeniti trend? Međut spornim projektima, koje MMF trenutno podupire, spominje se i gradnja termoelektrana na Kosovu.

The Road to Rio Goes Through Los Cabos

Tekst o ključnim političkim sastancima na svjetskoj razini, gdje se razgovara, s jedne strane, o ekonomiji odnosno prvenstveno financijama, a s druge o globalnoj ekologiji.

Sukob dva načela u srži je ekološke ekonomije: energija, prirodna, uvijek ograničena – novac, nematerijalan (bez-supstancijalan), koji može rasti neograničeno.

Jedna od ključnih konkretnih tema globalne politike (policy), gdje se konkretizira taj sukob apstraktnih načela je nastojanje da se umanje goleme subvencije za fosilna goriva, koje su i danas daleko veće od subvencija za obnovljive izvore.

Iz članka: »The G-20 can and should build momentum for the Rio meeting, and the best way to do so is to focus on establishing a roadmap for completing its signature commitment to date on climate and energy: the commitment made in Pittsburgh in 2009 in advance of the Copenhagen climate summit to phase out subsidies for fossil fuels in the medium term.«

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u fosilni izvori, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s