Utjecaj vjetroelektrana na ptice i šišmiše

Jedan od negativnih utjecaja na okoliš vjetroturbina je ubijanje ptica i šišmiša.

Nova studija pokazuje da njemačke VE ubijaju značajan broj šišmiša, ponajviše ne kad se zalete među elise, nego zbog nagle promjene tlaka zraka iza turbine, koji izaziva oštećenja njihovih unutarnjih organa. Stradaju šišmiši sa šireg područja, njihov broj je iznad granice održivosti i potrebna je međunarodna akcija.

Autori studije zaključuju da je problem lako riješiv. Šišmiši su najaktivniji u sumrak, te naročito u vrijeme jesenskih migracija. Isključivanje turbina u to doba tijekom jednog do dva sata drastično bi smanjilo učestalost fatalnih ozljeda šišmiša, uz male gubitke za kompanije koje upravljaju turbinama.

ova metoda, da se se povremeno isključe agreagati, uspješno je primjenjena u Španjolskoj, kad je bila primjećena visoka smrtnost bjelogalvih supova. Taj problem sa supovima spominje se i u članku objavljenom prije mjesec dana u časopisu “Nature”, kao i mnogi drugi konkretni primjeri, gdje su poduzete određene mjere. Opći je zaključak:

Vjetroturbine u cjelini ubijaju mnogo manje ptica nego mnogi drugi uzroci vezani uz ljude, uključujući domaće mačke i sudar sa staklenim prozorima. Ali vjetroelektrane imaju disproporcionalni učinak na neke vrste koje se već bore za opstanak, kao što je dragocjena populacija zlatnog orla u SAD.

Ova slika iz Nature prikazuje koliko ptica u SAD strada od raznih “ubojica”:

Bird killers (nature)

Drugi znanstvenici smatraju da je ova brojka stradalih šišmiša jako precijenjena, odnosno da nisu vjetroelektrane glavni uzrok. To se spominje, uz druge detalje i poveznice na znanstvene studije, u članku objavljenom ove veljače u londonskom dnevniku Guaridan: Wind myths: Turbines kill birds and bats

Za svaku vjetroelektranu, kao i za druge energetske objekte, izrađuje se studija utjecaja na okoliš. Ornitolozi su uključeni u njenu izradu. Neke lokacije mogu biti eliminirane jer su na putu migracije.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori, priroda i okoliš. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s