Vjetar – neke novosti o cijenama i politikama

Ovo je još iz ožujka, ali vrijedi spomenuti jer se radi o najautoritarnijem izvoru analiza o tržišnim kretanjima.

Wind Turbine Prices Fell 4% in Second Half of ’11, BNEF Says

Cijene vjetrenih turbina pale su na 910.000 eura po megawatu, zahvaljujući ponudama kineskih proizvođača i višku proizvođačkih kapaciteta. Svjetski lider, danska kompanija Vestas, bilježi gubitke.

“Kratkoročni problemi među proizvođačima ne mogu se negirati i oni su neizbježni”, rekao je Michael Liebreich, glavni izvršni dirketor Bloomberg New Energy Finance. Pad cijena je “dobra novost za potražnu stanu, jer vjetar je sad kompetetivniji s ugljenom i plinom gledajući cijenu u dolarima po megawatsatu [levelized costs]«.

Očekuje se da će stezanje tržišta potrajati do 2014. i neki će današnji proizvođači otpasti. Bloombergovi analitičari smatraju da će “medijalna” nova vjetrofarma postati kompetativna sa termoelektranama na ugljen, bez subvencija, do 2016. g.

Video Short: As Wind Tax Credit Dominates Presidential Campaign, A Look At What’s At Stake

Energija vjetra i obnovljivi izvori općenito jedna su do važnih tema američke predsjedničke kampanje. Republikanci uvijek zastupaju interese industrije fosilnih goriva i njihov kandidat Mitt Romney najavljuje ukidanje, odnosno neobnavljanje, saveznih poreznih olakšica za vjetar.

»Bitno pitanje ovdje je poštenje i jednakost. Stariji oblici porizvodnje električne energije, zasnovani na ugljiku, uživaju povlastice i porezne olakšice već 90 godina«, rekao je Harold Prior, direktor owa Wind Energy Association. »Nasuprot, vjetar, sunce i mnogi drugi obnovljii ovise o lako vidljivim, kratkoročnim poreznim olakšicama koje ističu.«

Iowa iz vjetra pokriva 20% svojih potreba za električnom energijom.

Energy Report: U.S. Wind Energy Production and Manufacturing Surges, Supporting Jobs and Diversifyin

Američko ministarstvo energetike objavilo je izvještaj o energiji vjetra, koji se naravno zalaže na nastavak dosadašnje politike. Tijekom 2011. instalirano je 6.800 megawata novih vjetroagregata, što je 32% novih kapaciteta u SAD. Dosad je ukupno instalirano oko 56.000 MW. Ističu da je 70% opreme domaće proizvodnje i da vjetar osigurava 75.000 radnih mjesta. Pritom su cijene po kojima vjetroelektrane prodaju cijenu operaterima, na osnovu dugoročnih ugovora, u samo dvije godine smanjene za 50%, tako da su sad konkuretne klasičnim izvorima energije.


In Parts of India, Wind Energy Proving Cheaper Than Coal

Važna vijest iz Indije:aktualna cijena proizvedene električne energije iz vjetra manja je od one proizvedene u termoelektranam na ugljen!

Predsjednik kompanije Greenko Groop, sa sjedištem na otoku Man, kaže da su naprednije turbine koje ra
de pri manjim brzinama vjetra i rast cijene ugljena uzrok ove promjene, koja može dovesti do toga da novi vjetroparkovi mogu funkcionirati i bez državnih subvencija.

Nedavne procjene Bloomberg New Energy Finance (BNEF), objavljene 3. lipnja, procijenile su da je prosječna cijena proizvodnje (levelized cost) novih postrojenja u Indiji za vjetar između 2,7 i 4,4 rupija po kilowatsatu, a za ugljen između 1,9 i 4,8 rupija (rupija je 1,8 američkih centi).

Pri tom treba imati u vidu da je stvarna cijena proizvodnje i ukupnih troškova proizvodnje električne energije vrlo složeno pitanje, na koje se ne može dati posve egzaktan odgovor, nego treba govoriti o približnim granicama i proučiti što je sve uzeto u obzir.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

4 odgovora na Vjetar – neke novosti o cijenama i politikama

  1. Vedran napisao:

    Rupija je oko 11 lipa, tako je lakse nego dvaput preracunavati (bar meni).

  2. Tino napisao:

    U Siemens Energy Inc. ima otpuštanja oko 600 radnika na proizvodnji vjetroturbina u postrojenjima u SAD-u.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s