Poticaji za obnovljivu energiju u Austriji

Austria adopts new feed-in tariffs — Renewables International

Njemačka je bila prva zemlja koja je kao poticaj razvoju obnovljivih izvora energije uvela “feed in tarife”, garantirane cijene otkupa za nova postrojenja u tijeku određenog broja godina. Desetine zemalja prihvatile su taj jednostavni sustav. Pokazuje se da on funkcionira: tehnologije korištenja vjetra, sunca, biomase i dr. razvijaju se, cijene padaju pa se s vremenom i garantirana cijena otkupa smanjuje. Tako je sad učinila Austrija, uz izričtii ciilj da se novim tehnologijama pomogne na putu ka tržišnoj zrelosti.

Je li Njemačka ipak otišla predaleko u poticanju FN sustava, kojih je u zadnje tri godine izgrađeno znatno više, nego što je bilo planirano? Austrija je sad, među ostalim, ukinula feed-in tarifu za FN elektrane veće od 500 kW (u Njemačkoj je granica 10 MW), S druge strane, dodatno se potiču sustavi integrirani u zgrade, direktnim subvencioniranjem troškova investicije.

Prema istraživanjima javnoga mnjenja, kućanstva u Austriji spremna su platiti veću cijenu za poticanje obnovljivih. Država nastoji taj trošak držati nisko, pa ministar energetike ističe da u Njemačkoj svako kućanstvo godišnje izdvaja 144 eura za troškove “zelene energije” a u Austriji samo 36 eura.

Ali treba spomenuti da je Austrija u razvoj “novih obnovljivih izvora” krenula s pozicije da oko 60% elektrike dobiva iz velikih HE, a Njemačka 4%.

Službeno priopćenje na njemačkom: Mitterlehner: Neue Ökostrom-Tarife unterstützen effizienten Ausbau Erneuerbarer Energien

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s