Solarna termoelektrana u Maroku – vizije i kontroverze

Morocco selects Saudi-led consortium for 160 MW CSP power project

U proizvodnji elektrike iz sunčevog zračenja, veliki bum posljednjih godina doživljavaju fotonaponski paneli, koji vrše direktnu transformaciju. Trenutno su u drugom planu koncentrirani solarni sustavi, koji fokusiraju sunčevu toplotu i koriste je za grijanje vode ili nekog drugog medija, koji onda pokreće parnu turbinu. Kako postoji veliki spremnik energije, takvi sustavi mogu raditi i kad sunca nema.

Ti bi sustavi, prema projekcijama u projektu “Desertec”, trebali imati bitnu ulogu u budućoj “Europskoj super mreži”, koja bi uključivala velik broj solarnih elektrana u Sjevernoj Africi, koristeći raspoložive površine Sahare. Španjolska i Maroko prednjače u njihovom razvoju. Marokanska agencija za solarnu energiju (MASEN) ulaže milijardu dolara u novo postrojenje od 160 MW. Maroko planira do 2020. godine imati dva gigawata solarnih elektrana, koje bi pokrivale 38% potrošnje električne energije.

Postoje međutim primjedbe na socijalni sadržaj tog projekta.

Middle East Online::UK aid to Morocco to fund electricity for Europe

Ovaj projekt, u okviru programa Desertec, financira Fond za čiste tehnologije Svjetske banke, novcem koji daje Velika Britanija kao pomoć zemljama u razvoju. Britanska udruga World Development Movement smatra, u izvještaju objavljenom u svibnju o.g., da je projekt usmjeren na izvoz električne energije u Europu, te da može povećati siromaštvo u Maroku.

investicije u obnovljive izvore bitne su za borbu protiv klimatskih promjena, kaže autor izvještaj Oscar Reyes, ali ta borba može biti učinkovita jedino ako je također usmjerena protiv siromaštva i nejednakosti. Ovdje se pak traži od marokanske vlade da subvencionira rizični mega-projekt, što će povećati cijene električne energije, a proizvodnja je namijenjena izvozu. Mnogi projekti svjetske banke, upozorava WDM, zapravo su subvencije multinacionalnim kompanijama i bogatim zemljama (sličan slučaj Meksiko i SAD).

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s