IEA o energetskoj učinkovitosti i čistim tehnologijama

Internationa Energy Agency, Efficient Electrical End-Use Equipment programme, objavila je izvještaj Research Overview of Technology-Forcing Standards for Energy Efficiency.

»Energetska učinkovitost smatra se bitnom za nastavak ekonomskog i društvenog razvoja nacija. Dok je trenutni godišnji nivo unapređenja učinkovitosti tek malo iznad 1%, trebao bi biti oko 3 do 5% da bi se znatno smanjilo korištenje energije i zadovoljili trenutne i buduće globalne obveze o emisijama stakleničkih plinova (zasnovano na projekcijama IPCC i  IEA o ugljiku i energiji). Energetska učinkovitost može osigurati mnoge uštede uz niske ili negativne troškove za društvo.«

Izvještaj govori o Tehnology-Forcing Standards (TFS), mjerama javnih politika koje promoviraju tehnologije koje danas nisu pristupačne na tržištu, preskupe su, zahtijevaju inovacije te mjerama vlade mora biti potaknuto mjerama vlade, uključujući i najave budućih propisa. Izvještaj analizira dosadašnja iskustva, predlaže moguće ciljeve za buduće standarde za električne aparate u kućanstvu: osvjetljenje, televizore, bojlere, klima uređaje i hladnjake, te daje druge preporuke za državne politike.

Prevod teksta o clean energy technologies na mrežnom sjedištu IEA:

IEA – Clean energy technologies

IEA vjeruje da svijet treba revoluciju čiste energije da bi prekinuo zavisnost o fosilnim gorivima. Takva revolucija može osigurati globalnu energetsku sigurnost, doprinijeti trajnom ekonomskom rastu i uhvatiti se u koštac s okolišnim izazovima kao što su klimatske promjene. Ona može prekinuti dugotrajnu povezanost između ekonomskog rasta i emisija ugljičnog dioksida. Ali da bi uspjela, mora biti istinski globalnog zahvata.

Iako je posljednjih godina postignuti impresivni napredak u razvoju čistih energetskih tehnologija, priče o uspjesima zasjenjene su rastućom potražnjom za fosilnim gorivima, koja ograničava uvođenje tih tehnologija. Ugljen je zadovoljavao 47% novih potreba za električnom energijom od početka stoljeća, zasjenjujući napore na čistoj energiji u istom periodu, koji uključuju poboljšanu primjenu mjera energetske učinkovitosti i brz rast korištenja obnovljivih izvora energije.

Istraživanja i analize IEA o tehnologijama čiste energije, koje uključuju obnovljivu energiju, električna vozila, nuklearnu energiju i biogoriva, fokusiraju se na puteve da se znatno pojača potražnja i uvođenje, tako da se postigne revolucija čiste energije.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, energetika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s