Geotermalna energija u Kini

Danas koristimo, ili istražujemo mogućnosti korištenja, samo djelića toplinske energije koja postoji u unutrašnjosti zemlje, onda kad topla voda izbija na površinu. Pravi potencijali su vruče stijene na većim dubinama.

Kina je ogromni rast potrošnje energije u posljednjih 30 godina bazirala prvenstveno na ugljenu. Godine 2010. potrošila je 3,7 milijardi tona ugljena, što je gotovo polovica svjetske potrošnje (indexmundi.com). U desetljeću 2000.-2010. g. svjetska potrošnja porasla je za 3 milijarde tona, od toga 2,5 milijardi u Kini. U ukupnoj potrošnji primarne energije, došla je 2009. na 1l700 kg ekvivalentne nafte po stanovniku godišnje, uz rast 7%/god.. (Hrvatska ima 2.000 i stagnira, Njemačka 3.900 i opada) i teže daljem rastu. Resursna i ekološka ograničenja su očita, pa razmatraju sve mogućnosti. 

China announced huge new estimate for geothermal resources

Kineska vlada objavila je procjenu da su kineski geotermalni resursi 860 tisuća milijardi [trilijuna, po anglosaksonskom sustavu, bilijuna po europskom] tona ekvivalentnog ugljena, što je 260.000 puta više od kineske godišnje potrošnje energije. Broj je zasnovan na istraživanjima resursa na dubini od 3.000 do 10.000 metara ispod 287 gradova, 12 taložnih bazena [sedimentary basins] i 2.562 vruća izvora.

Zemlja bi mogla korištenjem tih resursa uštedjeti godišnje 250 milijuna tona ugljena i smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 500 milijuna tona.

Geotermalni resursi obilni su u Kini, ali je mogućnost zemlje da ih razvije i koristi još u začetku. SAD imaju najveće geotermalne kapacitete u svijetu i najveću proizvodnju, a slijede Filipini, koji od geotermalne dobivaju skoro 20% energije. Usprkos golemim rezervama, Kina je tek 19. u svijetu po njihovom korištenju.

[Filipini imaju 95 milijuna stanovnika; BDP po stanovniku, u tekućim USD i po paritetu kupovne moći, polovica kineskoga; potrošnja energije, po podacima Svjetske banke, opada: 2002. je bila 487 kg ekvivalenta nafte po stanovniku, a 2009. samo 424.]

 

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s