Globalna poljoprivreda: donose li spekulacije zemljištem dobrobit?

Svjetska banka objavila je da će nastaviti financirati velike projekte kupovine poljoprivrednog zemljišta, usprkos snažnom pritisku koji je uslijedio nakon izvještaja udruge Oxfam o negativnim učincima koje međunarodne spekulacije zemljištem imaju na zemlje u razvoju.

Mnoge udruge, lokalne zajednice i agencije optužuju predatorsku jagmu za zemljištem da pridonosi nesigurnosti i rastu cijena hrane. Oxfamov izvještaj zaključuje da je 2000.-2010. dvije trećine svih investicija u poljoprivredu zemalja u razvoju bilo isključivo za izvoz, a na novim površinama veliki investitori uzgajaju usjeve za proizvodnju biogoriva. Nakon velikog skoka cijena hrane 2008., utrostručena su globalna ulaganja u trgovinu poljoprivrednim zemljištem. Investitori ulažu zbog zarade, dakle računaju da će cijene ostati visoke.

Svjetska banka kaže da uvažava Oxfamovu zabrinutost, ali da, financirajući velike investitore koji kupuju zemlju, pomaže razvoju intenzivne poljoprivrede, koja će se razviti na tim područjima, povećati proizvodnju, smanjiti cijene i svima donijeti dobrobit. SB je utrostručila svoja ulaganja u poljoprivredu u posljednjih desetak godina.

World Bank rejects call to halt land deals

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori, poljoprivreda. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s