Litva: referendum o gradnji nuklearne elektrane

Ove nedjelje, 14. listopada, u Litvi se održava referendum o gradnji nuklearne elektrane. Referendum je savjetodavni, te vrijedi ako izađe natpolovična većina birača. Neizvjesno je hoće li uvjet biti ispunjen i kakav će biti rezultat (vidi ovdje, pasus “Referendum should fail”). Parlament, koji je raspisao referendum, ranije se već izjasnio za gradnju NE Visaginas; zato neki smatraju da je referendum farsa. Posljednje istraživanje javnoga mnjenja, u kolovozu, pokazalo je da je 48% birača protiv gradnje; ranije je taj postotak bio i 65%.

Litva s lokacijom NELitvanska vlada zabranila je ulaz u zemlju beloruskim antinuklearnim aktivistima Tatjani Novikovoj i Nikolaju Ulaševiću, proglasivši ih za “persona non grata”, potencijalno opasne za nacionalnu sigurnost. To ima ozbiljne konzekvence za njih, jer takva odluka jedne članice obvezuje sve zemlje EU. Europska zelena stranka smatra da se radi o pokušaju zastrašivanja i kršenju Povelje EU o osnovnim pravima. Ova odluka potkrepljuje optužbu iz Greenpeacea da litvanska vlada koristi taktiku “nabacivanja blatom”, optužujući sve anti-nuklearce da su strani (ruski) agenti – jednako kao što rade vlade Rusije i Belarusa.

Predsjednik vlade Andrius Kubilius odluku o raspisivanju referenduma nazvao je besmislicom i optužio inicijatore da “politiziraju”. Istoga dana održava se prvi krug parlamentarnih izbora. Prema anketama, sadašnja vlada desnoga centra sigurno će izgubiti vlast. Mogući budući koalicijski partneri, Socijaldemokratska stranka (LSDP) i centrističko-populistička Stranka rada (DP), sukobljeni su u tom pitanju (DP je za, a LSDP protiv).

Antinuklearne demonstracije, Vilnus 2010

Izvršene su sve pripreme za gradnju NE Visaginas. Predviđen je reaktor s vrućom vodom (Advanced Boiling Water Reactor, ABWR) snage 1.350 MW. Nekoliko takvih radi u Japanu i Tajvanu; takvog tipa su i reaktori u NE Fukušima Daići. Gradio bi ga Hitachi-GE Nuclear Energy Ltd., joint venture japanske kompanije Hitachi i američke General Electric. Predviđena cijena je oko sedam milijardi eura, po procjeni ministra financija, iako je vlada govorila o pet milijardi. Predviđeno je da konačni ugovoru bude potpisan 2015., a NE bi proradila 2021. ili 2022..

U projektu sudjeluju i Latvija i Estonija ( Nuclear Power in Lithuania). Sudjelovala je i Poljska, ali se krajem 2011. povukla, vjerojatno uvelike zahvaljujući pritisku Njemačke, koja je donijela odluku o zatvaranju svih svojih reaktora do 2022. uz snažnu potporu javnosti.

Litva je 2004. i 2009. zatvorila dva reaktora, Iganlina 1 i 2, izgrađena u doba SSSR, tipa RBMK (s grafitnim jezgorm, kao u Černobilju) i snage po 1.500 MW. Predviđena lokacija nove NE je u blizini. Zatvaranje je bilo uvjet ulaska u EU, koja je platila dekomisiju i neke troškove kompenzacije. Oni su proizvodili 13,9 TWh/god, više nego što nacija od 3,5 milijuna potroši. Nakon njihovih zatvaranja, Litva uvozi 60% potrebne električne energije, a ostalo proizvodi iz prirodnoga plina, koji uvozi iz Rusije i navodno plaća znatno skuplje nego ostale europske zemlje. Početkom listopada, Litva je pokrenula međunarodni arbitražni spor protiv Gazproma zbog previsokih cijena.

Vlada, osim nove nuklearke, gradi LNG terminal te planira povezivanje dalekovodima s Poljskom i Švedskom (danas postoji samo s Finskom). Smanjiti energetsku ovisnost od Rusije glavni je strateški interes. Litvanska predsjednica Dalia Gribauskaite u svom govoru na sjednici Generalne skupštine UN 4. listopada podržala je inicijativu glavnog tajnika UN Ban Ki-moona “Održiva energija za sve”. Istakla je da, u interesu globalnog razvoja, sigurnosti i učinkovitosti, »korištenje energetske zavisnosti kao instrumenta političkog ili ekonomskog ucjenjivanja mora biti eliminirano«. Istakla je značaj nuklearne sigurnosti i pozdravila akcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za poboljšanje sustava međunarodnih propisa.

zajednička antinuklearna kampanja (Litva, Belarus, Kalinjingradska oblast)Ovi su naglasci potaknuti aktualnim sporovima s Rusijom i Belarusom. Rusija je već započela gradnju nuklearne elektrane s dva reaktora od po 1.200 MW, tipa VVER ( isto kao PWR, obična voda je moderator i rashladno sredstvo) u Kalinjigradu, ruskoj enklavi na Baltiku. Poduzeće RAO UES, koje je 57% u vlasništvo državne kompanije Rusatom, koje izvodi radove, osnovalo je tvrtku-kćer RAO Lietuva te s njom sklopilo ugovor o izvozu 1000 MWe snage u LItvu od 2017.. Lokacija je 50 km od glavnog grada Litve, Vilnusa. Litvanska vlada je uložila prigovor da procjena utjecaja na okoliš ne zadovoljava zahtjeve ESPOO konvencije o procjeni prekograničnog utjecaja na okoliš. Odbila je uvoziti struju iz te elektrane; jednako je postupila i Poljska. Rusatom najavljuje da će 49% vlasništva u ovoj NE ponuditi kompanijama iz EU, što bi bilo prvi put da stranci participiraju u vlasništvu jedne ruske NE.

Litva se iz istih razloga usprotivila planu Belarusa o gradnji nuklearne elektrane Ostrovetsk, 23 km od granice i 55 km od Vilnusa. Ova elektrana gradila bi se s ruskom tehnologijom i financiranjem.

Europska komisija je u lipnju o.g. dala pozitivno mišljenje o projektu, ali je istakla da neće dati nikakvu financijsku podršku nuklearnoj energiji, bilo gdje u EU. U mišljenju Komisije sadržana je rečenica da elektrana treba ostati ekonomski održiva »čak i kad bude nekoliko novih nuklearnih elektrana u regiji« (Lithuanian nuclear power plant OKed, with conditions), što može biti problematično s obzirom na navedenu kompliciranu situaciju. S obzirom na složene međudržavne odnose i raznolike interese, sporovi će se očito nastaviti i idućih godina.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s