Solarne elektrane tržišno konkurentne u Singapuru!

Singapur često spominju kao eldorado slobodnoga tržišta, gdje se država minimalno upleće u tržišne odnose. Što znači da nema uobičajenih velikih subvencija za fosilna goriva niti “socijalne” cijene električne energije. I gle, sajt enerdata.net, ne neki zanesenjaci, javlja:

12 October 2012 – Solar achieves grid parity in Singapore

Prema lokalnim medijima, solari su postigli konkurentnost na mreži (grid parity) u Singapuru, s troškovima instaliranja i održavanja solarnih panela koji su sada izjednačeni s korištenjem konvencionalne elektrike. Cijene elektrike u Singapuru su među najvišima u jugoistočnoj Aziji, oko 22 US centa po kilovatsatu, dok su cijene solarnih panela dramatično opale u posljednjih nekoliko godina. U Singapuru, cijene su se prepolovile tijekom prošle godine, od 3,2 na 1,6 USD po vatu vršne snage. Solarne instalacije vršne snage između 500 kW i jednog MW sposobne su raditi uz konvencionalnu tarifu.

istovremeno stiže vijest iz mnogo drugačije zemlje, Japana, poznatoga po snažnoj ulozi državnih planova i poticaja u ekonomiji. Japanska vlada odlučila je poticati obnovljive i postepeno napuštati nuklearnu energiju. (Trenutno su samo dva reaktora u radu.)

Solar Makes Up 83% of Clean Energy Projects Approved by Japan

Ono što je prije samo pola godine bilo najavljeno, pa smo i ovdje o tome pisali, sad je sigurno: u Japanu je, zahvaljujući poticajnim mjerama nove vlade, došlo do eksplozivnog rasta investicija u obnovljive izvore električne energije, a osobito solarne.

Od travnja, Japan je na mrežu priključio 885 MW solarnih elektrana. To je rezultat uvođenja feed-in tarifa i subvencija u srpnju. Sada je objavljeno, da je do kraja travnja odobreno još 1.780 MW projekata čiste energije, od čega solarna čini 83% (1.480 MW).

Osim obujma, treba obratiti pažnju na brzinu realizacije, nakon što je vlada jednom donijela odluku, za razliku od nekih drugih zemalja, recimo Hrvatske, gdje se prvo donese neka načelna odluka, pa i zakon, a onda natenane, godinama, radi na provedbenim odlukama, donošenju pravilnika, administraciji… Zato jer, naravno, u Hrvatskoj vladaoci i dalje promovoranje obnovljivih smatraju gnjavažom koju im nameću iz Brisela.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s