Novosti iz svijeta o obnovljivim izvorima energije (15.-17. listopada)

Na facebook stranici “Ekološka ekonomija” objavljujemo svakoga dana po nekoliko poveznica na aktualne članke, s kratkim komentarima i prevodima na hrvatski. U komentarima, iako kratkim, nastojimo dati uvid u šire kontekste događanja, tendencije, povezanosti i zakonitosti kretanja.

Prenosimo ovdje nekoliko vijesti iz protekla tri dana, koje se tiču obnovljivih izvora energije. Jedna je doduše o TE na ugljen, ali zapravo su obnovljivi tu u pozadini kao primarni pokretač zbivanja.

SAD: Federalna potpora za pametne mreže

Secretary Vilsack Announces Funding to Improve Electric Service in Rural Communities | USDA Newsroo

Novi obnovljivi izvori energije (što znači, svi obnovljivi minus velike hidroelektrane, iznad 10 MW instalirane snage) doživljavaju vrlo snažnu ekspanziju u svijetu, a danas osobito u zemljama Europske unije. Prenosili smo ovdje i na blogu “Ekološka ekonomija” kako neke zemlje već postavljaju 100% električne energije iz obnovljivih izvora kao cilj za relativno blisku budućnost (Danska 2035.)..

Protivnici obnovljivih upozoravaju na probleme, koji se javljaju kad raste udio nestalnih i neupravljivih izvora (sunce i vjetar). U pravu su, ali barijera nije neprelazna. Sad, kad je jasno da će se ekspanzija obnovljivih nastaviti, važnije pitanje od točnog udjela pojedinih izvora je cjelina mreže prijenosa i distribucije. Njezina koncepcija bitno se mijenja. Dio odgovora naziva se “smart grid”, pametne mreže. (Kod nas koriste skromniji prijevod, “napredne mreže”, nama se čini da treba slijediti original, “smart”).

U SAD, federalno ministarstvo poljoprivrede podupire projekte razvoja pametne mreže u ruralnim oblastima sa 134 milijuna USD. Ranije ove godine već su uložili 250 milijuna.

“Rijetke zemlje” – ograničenje razvoja obnovljivih?

http://thinkprogress.org/climate/2012/10/16/1014461/upstarts-can-rare-earth-replacements-spur-a-supply-chain-revolution/

Jedno od ograničenja koje bi se moglo pojaviti intenzivnim razvojem obnovljivih izvora energije su neki rijetki metali koji su nužni u raznim tehnologijama. U ovom članku govori se o rijetkim zemljama (rijetki zemni metali, rijetki metali), elementima koji u periodnom sustavu slijede iza lantana (zato se nazivaju i lantanidi), redni broj 57-71, te također skandij (atomski broj 21) i itrij (39), koji spadaju u istu (3.) skupinu u periodnom sustavu elemenata.

Članak je pisan iz američke perspektive – nezgoda je, da veliku većinu danas poznatih komercijalnih zaliha ima Kina. Istražuju se moguće zamjene.

Google daje jedan noviji članak na hrvatskom na tu temu.

»Kao najveći svjetski proizvođač rijetkih zemljanih metala, Kina sada opskrbljuje više od 90 posto globalne potražnje za metalima rijetkih zemalja, iako njezine rezerve odnose samo 23 posto ukupnih svjetskih rezervi. Metali rijetkih zemalja, skupina od 17 metala, su od vitalnog značaja za proizvodnju high-tech proizvoda u rasponu od pametnih telefona i vjetroelektrana do električnih akumulatora i raketa.«

Danska: termoelektrane od 2000 MW prebacuju se s ugljena na biomasu

DONG Energy plans coal-to-biomass switch at 3 plants (Denmark)

DONG Energy, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Danskoj (nastala 2006. spajanjem šest kompanija), provest će konverziju tri termoelektrane, ukupnoga kapaciteta gotovo 2000 megavata, s ugljena na biomasu. Kompanija je (u pogonima u Danskoj) 2006. g. trošila šest milijuna tona ugljena godišnje, danas troši četiri, a ovim zahvatima to će biti smanjeno na dva milijuna, što je približno jednako planiranoj potrošnji TE Plomin nakon izgradnje bloka C.

DONG Energy ima dugoročni plan da godine 2040. proizvodi 85% sve energije iz obnovljivih izvora. Na blogu “Ekološka ekonomija” objavili smo nedavno članak o energetici Danske: plan je dobivati 100% električne energije iz obnovljivih 2035. godine, a 100% sve energije 2050..

SAD: Portabl vjetroagregat od 50 kW

Portable 50kW Wind Turbine Unveiled (Video)

Zgodan novi dizajn, mali vjetroagregat od 50 kW nazivne snage. Portabl – nalazi se na pomičnom postolju, ne ukopava se u zemlju. Može se jednostavno polegnuti kad je preveliki vjetar ili je potrebna popravka, umjesto da se radnici penju uz stup. Okreće se, može napraviti pun krug hvatajući promjenljivi vjetar. Navode da ima i neki sustav za pohranu energije. Tvrde da će prosječna cijena proizvodnje električne energije biti ispod 11 US centi po kilowatsatu.

Moguća nova tehnologija za solarne ćelije

World Environment News – Analysis: Asian buyers of solar startups will need cash, patience

Današnje solarne ćelije (osnovni element FN panela), koje transformiraju fotone sunčevog zračenja u električnu energiju, građene su od polikristaličnog silicija. U SAD su intenzivno ulagali u razvoj konkurentske tehnologije CGIS (bakar-galij-indij-selenid), nadajući se da će postići bitno niže cijene. Međutim, masovna proizvodnja polisilikona u Kini srušila je njihovu cijenu od 500 na 20 USD po kilogramu. Kinezi su zavladali svjetskim tržištem FN panela i sad oni i drugi Azijati kupuju američke tvrtke koje razvijaju CIGS tehnologiju. Ti paneli međutim zasad imaju nižu učinkovitost od silicijskih, a cijena je približno ista: očekuje se da će pasti ispod 60 US centi po watu vršne snage do kraja godine. (Prošle godine prvi put je pala ispod jednog dolara.)

Još jedan članak danas o cijeni polikristaličnog silicija: Solar Silicon to Bottom as China Halts Factory Expansion

Njemačka pustila u pogon novu termoelektranu na ugljen – kao nadopuno obnovljivima

Nova 675 MW elektrana na ugljen u Njemačkoj

U Njemačkoj je puštena u pogon još jedna termoelektrana na ugljen. Međutim, to ne znači da su se okrenuli od obnovljivih – naprotiv, nova tehnološka rješenja podrazumijevaju fleksibilnost, potrebnu za usklađivanje sa proizvodnjom FN i VE.

Boxberg, 15. listopada 2012. – Vattenfall je ovih dana u Saskoj pustio u rad svoju novu elektranu na ugljen. Prilikom puštanja u rad elektrane, ministar predsjednik naglasio je kako je ova elektrana jedan od bitnih čimbenika osiguravanja energetske sigurnosti Saske. 675 MW elektrana Boxberg R kao gorivo će koristiti lokalni mrki ugljen koji će se nabavljati iz obližnjeg rudarskog područja, dok je izgradnja same elektrane stajala nešto manje od milijardu eura.

Stanislaw Tillich, ministar predsjednik Saske, izjavio je kako će mrki ugljen poslužiti kao nadopuna obnovljivim izvorima energije kao što su solarna energija i energija vjetra, a čija proizvodnja varira ovisno o vremenskim uvjetima. Tillich je u izjavi za medije nadodao: “Naš domaći mrki ugljen važan je partner za obnovljive izvore energije budući da on osigurava sigurnost opskrbe.”

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s