Enerdata o svjetskoj energetici do 2035.

Enerdata - global energy inteligenceGlobalna energetska savjetnička tvrtka Enerdata objavila je ažuriranu varijatnu svojih predviđanja energetskih kretanja do 2035. godine. Besplatno moženi vidjeti sažetak u obliku kratke prezentacije. Neki naglasci:

  • Optimističko predviđanje da će BDP u ne-OECD zemljama (u cjelini) brzo rasti i bitno se smanjiti zaostatak za najrazvijenijim, zemljama OECD.
  • Globalna potrošnja energije će se udvostričiti.
  • Znatno će porasti instalirani nuklearni kapaciteti, usprkos zatvaranju svih NE u Japanu i Njemačkoj, najviše zahvaljujući Kini koja će doći do gotovo 200 GW odnosno 28% svetskih kapaciteta.
  • Zemlje članice OECD brzo će smanjivati svoje emisije ugljičnoga dioksida, a ne-članice će ih prvo povećavati, a onda nakon 2020. postepeno smanjivati.
  • Ugljen u proizvodnji elektrike drastično će opasti, sa 41% globalno na samo 11%, uz obavezni sustav hvatanja i skladištenja (CCS).
  • Proizvodnja nafte znatno će porasti, zahvaljujući razvoju tehnologije i skromnim troškovima korištenja nekonvencionalnih izvora (nafta iz škriljevaca i bitumenoznih pijesaka – shale oil, tar sands – idr.)
  • Potrošnja prirodnoga plina u Europ i dalje će brzo rasti, uz razvoj novih dobavnih pravaca da se smanji ovisnost o Rusij (ponajviše iz Katara).
  • Zahvaljujući crpljenju plina iz škriljevaca (shale gas), SAD bi mogle postati izvoznik prirodnoga plina, a također i Južna Afrika i još neke zemlje.

Naravno, ne mora značiti da će stvarno tako biti.

Energy scenarios to 2035 (prezentacija, 13 stranica, pdf)
Energy Forecast – EnerFuture

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s