IEA o električnoj energiji od siječnja do kolovoza 2012.

International energy Agency (koja djeluje u okviru OECD) svakog mjeseca objavljuje “Mothly Electricity Statistics”. Posljednji objavljen je za kolovoz 2012.. Dati su podaci o proizvodnji, potrošnji i međunarodnoj trgovini električnom energijom za OECD u cjelini, po grupama zemalja i za pojedine zemlje. Podaci su za taj mjesec, za prethodna tri mjeseca, ukupno od početka godine, te postoci promjene u odnosu na prethodnu godinu.

Neobičnost je statistike da su zbirno dati podaci za proizvodnju iz “combustible fuels”, u što su uključena fosilna goriva, biomasa i bioplin, te otpad i drugo. Još su tri kategorije: hidro, nuklearna te “geotermalna, vjetar, solarna i ostalo” (GVSO).

Neki zanimljiv podaci za prvih 8 mjeseci, u odnosu na prvih 8 mjeseci 2011.:

  • Ukupno u OECD, proizvodnja nuklearnih elektrana je niža za 11,2% i pokriva 18% ukupne potrošnje, a GVSO viša za 22,6% i pokriva 5% ukupne potrošnje.
  • Najveći je pad nuklearne energije u OECD-Azija, za 53,1%. Razlog je što gotovo sve NE u Japanu nisu radile. (Rade one u Južnoj Koreji, a u toj grupi su još Australija i Novi Zeland koji nemaju NE.)
  • U OECD Europa (25 zemalja) proizvodnja NE je opala za 5,2%, a GWSO porasli za 28,4%.
  • Gledajući zemlje pojedinačno, većina ima rast GWSO od barem 15%. U Italiji je rast 76,1&, u Poljskoj 63,6%, u Grčkoj 54,1% (još više u Švicarskoj i Sloveniji, ali uz vrlo mali ukupni iznos).

Rast proizvodnje obnovljivih u Italiji i Grčkoj, kao i u prethodne dvije godine, odnosi se pretežno na fotonaponske panele.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, nuklearna energija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s