Globalno zatopljenje, šume i skladištenje ugljičnoga dioksida

Prenosimo dvije poveznice s mrežnog sjedišta sciencedaily.com, o aktualnim znanstvenim radovima vezanim uz napore za ublažavanje globalnoga zatopljenja, uz kratak opis sadržaja.

Conserving Biodiversity and Sustaining Livelihoods Are Essential Components for Achieving Climate Change Mitigation Goals in Long Run

U nastojanjima za sprječavanje odnosno ublažavanje posljedica globalnoga zatopljenja, šume su prepoznate kao važan “sink”, slivnik ugljičnog dioksida, jer biljna biomasa koristi ugljični dioksid iz zraka za svoj rast. Tako se napor država da očuvaju i povećaju površine pod šumama u međunarodnim komparacijama priznaju kao dio borbe za smanjivanje količine ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova u atmosferi.

Studija “Understanding Relationships between Biodiversity, Carbon, Forests and People”, koju je nedavno objavila Međunarodna unija istraživačkih organizacija u šumarstvu ( International Union of Forest Research Organizations, IUFRO), na kojoj je radilo više od 60 znanstvenika širom svijeta, ukazuje međutim da nije važna samo kvantiteta, izražena tonama drvne biomase, nego i kvaliteta, odnosno održanje bioraznolikosti. Time se tema klimatskih promjena povezuje s drugom globalnom ekološkom temom, održavanjem bioraznolikosti. U analizi, koja bi trebala pomoći integralnom prostornom planiranju, uključena je i briga za ljude.

Studija će službeno biti prezentirana na “Danu šuma 6”, 2. prosinca, tijekom susreta zemalja članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama (UNFCCC), koji se održava u Dohi, Katar, 26. studenoga do 7. prosinca.

First standard for geologic storage of carbon dioxide

Hvatanje ugljičnog dioksida, proizvedenog izgaranjem fosilnih goriva u energetici i industriji, i njegovo utiskivanje u podzemna spremišta bez doticaja s atmosferom, sigurno će postati obvezna tehnologija u slijedećih desetak godina (Carbon capture and storage, CCS). U svijetu se intenzivno radi na razvoju te tehnologije. Sada su dvije grupe iz Kanade i SAD zajednički standarde za geološko skladištenje CO2. Članak donosi i brojne dodatne informacije o radu na tehnologiji CCS u svijetu, trendovima emisije ugljičnog dioksida idr..

 

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u klimatske promjene. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s