Konsenzus znanstvenika o klimatskim promjenama i ljudskom uzroku

"Sandy" uzdrmao klimatske poricatlejeKlimatski “skepticizam” (zapravo, “denializam”, poricanje) ozbiljno je uzdrman u SAD. Ali kako iza njega i dalje stoje značajni interesi, a također i socijalno-psihološki i ideološki motivi (SAD su zemlja “neograničenih mogućnosti”, pomisao na granice rasta je nepodnošljiva; konzumerizam se promovira kao smisao života i dokaz uspješnosti i osobno i nacionalno), neće samo tako položiti oružje.

Neki klimatski poricatelji inzistiraju da u znanosti postoji neslaganje oko toga događa li se stvarno globalno zagrijavanje, te pogotovo je li uzrok čovjekova aktivnost.

The Earth Is Warming And Human Activity Is The Primary Cause: The Climate Science Paradigm Grows Stronger

Globalno zagrijavanje poriče 0,17% objavljenih članakaAutor ovoga članka analizirao je produkciju radova o klimatologiji u recenziranim znanstvenim časopisima u svijetu u posljednje 22 godine.

Objavljeno je 13.950 članaka. Od njih, samo 24 (0,17%) poriče globalno zagrijavanje ili porast stakleničkih plinova kao uzrok. Priložen je točan popis tih radova.

Ti članci imaju 33.690 autora. Po zemljama: SAD, Engleska, Kina, Njemačka, Japan itd.

Mnogi istaknuti poricatelji, koji se pojavljuju u medijima, pred kongresnim komitetima itd., nisu objavili nijedan znanstveni rad iz klimatologije.

Ne postoji neslaganje među znanstvenicima o globalnom zagrijavanju i njegovom ljudskom uzroku. To je vladajuća paradigma u klimatologiji, na isti način kao što je tektonika ploča vladajuća paradigma u geologiji. Mi znamo da se kontinenti kreću. mi znamo da se Zemlja zagrijava i da je ljudska emisija stakleničkih piinova primarni uzrok. To su poznate činjenice o kojima se gotovo svi znanstvenici koji obljavljuju radove slažu.

Climate change “new normal,” lessons from Sandy: U.N. chief

Sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku bilo je zatvoreno tri dana zbog Superoluje Sandy. Takve ekstremne vremenske pojave, kao posljedica klimatskih promjena, stvarnost su s kojom sada moramo živjeti, rekao je glavni tajnik UN Ban Ki-moon u govoru pred Glavnom skupštinom. To je neugodna istina, rekao je, ali ne smijemo je ignorirati. Vodeći znanstvenici već mnogo godina zvone na uzbunu.

U.S. Drought Worsening, Wheat Crop Suffering

Dok se na istočnoj obali SAD saniraju posljedice uragana Sandy (a o štetama na Kubi svjetski mediji ne govore), u unutrašnjosti i dalje traje suša. Klimatolozi desteljećima upozoravaju da će se točno takve stvari događati kao posljedica globalnoga zatopljenja: razne vrste ekstremni prilika, istovremeno na raznim mjestima. Klimatolozi upozoravaju da bi se u poljoprivrednim područjima središnjih ravnica moglo ponoviti ono što se dogodilo 1930-ih, kao posljedica nepažljivog uvođenja intenzivne agrikulture (Dust Bowl Revisited)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u klimatske promjene. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s