Energetske strategije Australije i Škotske

Australija i Škotska vrlo su različite zemlje, na suprotnim krajevima svijeta (doduše, imaju zajedničku kraljicu). Imaju dvije zajedničke karakteristike u energetici: prilično bogatstvo fosilnih goriva te, nasuprot tome, energetsku strategiju usmjerenu na tranziciju ka dominaciji obnovljivih. Velika je razlika u tome što je Australija otok, dok je Škotska snažno povezana sa susjedima, kao i institucijama EU, s kojima surađuje u planiranju budućega elektroenergetskog sustava.

North Sea Grid

Australia Targets 85% Energy Generation From Renewable Sources By 2050

Australija ima goleme rezerve ugljena i najveći je svjetski izvoznik. Kad je sklapan Kiotski protokol, među zemljama “Aneksa 1” dobila je poseban status, da može povećati svoje emisije. U prethodnom desetljeću utrostručili su uvoz, prvenstveno u Kinu i Japan. Imaju i solidne rezerve nafte, plina i urana. Po proizvodnji energije su deveta zemlja u svijetu, a samo jedna od tri članice OECD koja je neto izvoznik.

Sada pak donosi novu energetsku strategiju, na način kako to rade i naprednije europske zemlje: dugoročni pogled, do 2050, te se ne prognozira budućnost ekstrapolacijom trendova iz prošlosti, nego se postavlja željeno stanje i planiraju koraci ostvarivanja. Australija ima i velike mogućnosti za korištenje svih oblika obnovljivih. Prema planu, ugljen će postepeno posve napustiti. Planiraju investirati 200 milijardi australijskih dolara u prelaz s ugljena na plin i obnovljive. A razlog je ekonomski, naime korištenje ugljena je preskupo!

Međunarodna energetska agencija (IEA) objavila je izvještaj Energy Policies of IEA Countries – Australia. Agencija oprezno zaključuje »Nivo ambicija australijske energetske politike je izuzetan i vrlo skup čak i za naciju bogatu resursima.«

Sličan nivo ambicije pokazuje i Škotska.

Salmond ups Scottish clean energy target to 50 per cent by 2015

Škotska je bila planirala 2011. godine proizvoditi 31% električne energije iz obnovljivih izvora i postići 50% do 2020.. Umjesto toga, postigli su prošle godine 35%, uz investicije od 2,3 milijarde eura i otvaranje 11.000 radnih mjesta. Sada predsjednik vlade najavljuje postizanje cilja od 50% već 2015.. A već do 2020. planirano je stopostotno pokrivanje potreba za elektrikom iz obnovljivih (naravno, u prosjeku tijekom godine), te 11% potreba za toplotom.

Počela je gradnja velike reverzibilne hidroelektrane, u koju će se uložiti 800 milijuna eura, koja će riješiti problem isprekidanosti proizvodnje iz vjetra, sunca i valova, i ima značaj u širem okruženju. Potencijali su daleko veći. Škotska danas izvozi četvrtinu proizvedene električne energije. (Energy in Scotland: Get the facts)

(Hrvatska ima relativno ambiciozan plan gradnje obnovljivih do 2020., ali to je uglavnom rezultat pritiska iz EU i naši političari to ne smatraju za nešto ozbiljbno, za razliku od TE Plomin C. Također, nedavno je u prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije unesena lokacija za moguću buduću RHE Korita na Cetini.)

Scottish independence bets on green energy

Ovaj članak daje širu sliku ekonomskog i političkog značaja tih planova. Na području Škotske, osobito u Sjevernom moru, nalazi se 90% zaliha nafte i plina Ujedinjenog kraljevstva. Nalazišta su međutim pred iscrpljivanjem. Istovremeno, tu se nalaze golemi potencijali za korištenje energije vjetra u pučinskim elektranama, koje se u Sjevernom moru počinju intenzivno graditi, uz suradnju 10 zemalja u projektu “North Sea Grid” (7,200 MW Wind Project Beginning Development). Tehnički potencijal je 206 gigavata (vidi “North Sea Grid Development” na mrežnom sjedištu škotske vlade). Taj resurs može biti od vitalnog ekonomskog značaja ako se Škoti na referendumu 2014. odluče za nezavisnost.

Kad smo već kod Škotske, evo nešto pomalo šaljivo, a ipak i ozbiljno: auto koji ide na viski! vozač i auto troše isto gorivo. 🙂

Da se vratimo na Australiju: ovi vladini planovi uvelike su rezultat pritiska odozdo. U ovom trenutku, velika većina električne energije proizvodi se u termoelektranama na ugljen, ali u kolovozu je savezna vlada, nakon višegodišnje kampanje građanske inicijative, povukla odluku o subvencije od 100 milijuna australijskih dolara za gradnju jedne nove TE od 400 megavata. Tim povodom objavljen je zanimmljiv članak Grassroots Movements Driving Back Coal Worldwide, koji daje pregled takvih lokalnih građanskih borbi širom svijeta.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Energetske strategije Australije i Škotske

  1. Candice napisao:

    I actually was exploring for recommendations for my very own blog and discovered your own post, “Energetske strategije Australije i Škotske | Ekološka ekonomija”,
    would you care in the event that I actually use several of your tips?
    Appreciate it ,Aida

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s