Energija na otocima: Lošinj, Havaji, Orkney

Havajsko solarno raskršće 2010

Kretanje cijena kilovatsata elektrike proizvedene iz fotonaponskih sustava i prodajne cijene za domaćinstva na Havajima

Otoci su prirodni okoliš za isprobavanje ideja o energetskom sustavu zasnovanom u potpunosti na obnovljivim izvorima. Priključak na širu elektroenergetsku mrežu je skup, kao i dovoz goriva itd., a s druge strane obično ima puno sunca i vjetra, morskih struja i valova, tako da su izračuni ekonomičnosti drugačiji.

Energetska neovisnost – otoci #3: Lošinj

Ovdje su dati neki podaci za Lošinj, dio otoka Cresa i susjedne otočiće. U obzir, naravno, treba uzeti i veliki rast potrošnje energije i drugih resursa tijekom turističke sezone. U to doba ima i najviše sunca, pa to poboljšava izračun isplativosti solarnih elektrana, kao i solarnih sustava za grijanje vode.

Hawaiian Sunblock: A Presentation on the Barriers to Low Cost Solar

Na Havajima, električna energija iz fotonaponskih panela u posljednje dvije godine postala je “grid parity” (mrežnu konkurentnost), tj. jeftinija od one iz mreže (proizvedene uglavnom iz nafte). U prvi plan sad dolazi analiza zapreka za njihovo maksimalno korištenje. FN paneli su postigli mrežnu konkurentnost i u Singapuru, “raju” slobodne trgovine, gdje nema subvencija za obnovljive, ali ni za fosilne izvore.

SSE and MHI start electricity storage demonstration system (UK)

Zbog isprekidane proizvodnje elektrana koje koriste energiju sunca, vjetra i valova, treba razvijati sustave pohrane. Ova kratka vijest govori o demonstracijskom projektu koji razvijaju na otočju Orkney, sjeverno od Škotske, a sufinancira ga Japan. Šesta svjetska konferencija o tehnologijama pohrane energije održava se u Berlinu u travnju iduće godine.

Orkney, leader in green energy, launches wave power competition

Orkney, otočje sa 20.000 stanovnika, veliku većinu potreba za električnom energijom zadovoljava iz vjetroagregata, toplinskih pumpi, nešto fotonaponskih sustava, kao i iz postrojenja za korištenje energije gibanja morske vode (European Marine Energy Centre (EMEC) smješten je na Orkneyu). Potencijal je daleko veći: godišnja proizvodnja mogla bi pokriti potrošnju cijele Škotske, koja međutim ima i druge viškove (Energetske strategije Australije i Škotske). Po svoj prilici, ti će kapaciteti biti uključeni u “North Sea Grid” za potrebe potrošača u Engleskoj, Njemačkoj idr.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s