Fotonaponski sustavi u Španjolskoj, Kini, SAD, Indiji…

Neke vijesti tijekom prosinca o tome što se događa s fotonaponskim solarnim elektranama u svijetu.

First Large-scale Solar Plants Without Subsidies Seen in Spain

Španjolske tvrtke nastoje izgraditi prvu veliku solarnu fotonaponsku elektranu u Europi bez subvencija, koja bi prodavala elektriku po tržnim cijenama, tj. oko 5,5 do 6 eurocenta po kilovatsatu. Prije samo pet godina, solarne elektrane su kroz garantirane cijene otkupa (FiT) dobivale čak devet puta više nego termoelektrane na fosilna goriva. Početkom ove godine to je ukinuto. Trenutno je u Španjolskoj instalirano 4,2 gigavata solarnih elektrana, koje pokrivaju 2,7% potrošnje, od 100 GW ukupno, uz vršnu potrebu oko 45 GW.

Racionalno zasnovane subvencije u industriju služe tome, da se ubrza uvođenje nove tehnologije i pad cijena. Moglo bi se reći da su ove mjere niza država u Europi u posljednjih pet godina na svjetskom nivou postigle više od očekivanog uspjeha, pa je cijela grana u žestokim potresima, a također se i dizajn prijenosne mreže mora mijenjati brže nego što se predviđalo.

Visoke garantirane cijene otkupa za elektriku iz FN panela u desetak zemalja potakle su proizvođače panela, kao i polikristaličnog silicija, širom svijeta, da od 2009. naglo povećavaju kapacitete. Naravno, zbog ekonomije obima i tehnoloških pobošljanja, cijene proizvodnje su padale. Ali je ponuda na svjetskom tržištu brzo postala veća od potražnje, pa je došlo do još većeg pada cijena. Brojne tvrtke propadaju, tržište se “čisti”, opstat će samo najbolji.

To je prirodan proces, koji se mnogo upta ponavljao u tržišnoj privredi; subvencije su ga ubrzale. Često se spominje usporedba s automobilskom industrijom: prije stotinu godina bilo je na svijetu više proizvođača automobila nego danas (a neki su proizvodili samo po nekoliko automobila godišnje).

Beijing Delivers Tough Solar Medicine

Ovaj članak daje rijetki uvid u tome što se događa na golemom, državno reguliranom tržištu Kine. Mjere njihove vlade također su usmjerene na to da ubrzaju ono, što bi se na tržištu ionako dogodilo: da opstane desetak krepkih tvrtki.

Hrvatska, izgleda, nikad nije naučila što je to industrijska politika.

Interview: First Solar CEO James Hughes

Intervju s generalnim direktorom najvećeg svjetskog proizvođača ravnih fotonaponskih panela – iz SAD, usprkos globalnoj premoći kineskih proizvođača.

Get Ready, Utilities: Solar is Coming

Nedavno smo prenijeli izvještaj da su kućni fotonaponski sustavi postigli mrežnu konkurentnost (grid parity) na Havajima, bez subvencija (tj. cijena proizvedenog kilovatsata iz sustava na krovu kuće jednaka je ili manja cijeni koju plaćate za kilovatsat iz mreže). Po izvještaju Institute for Local Self-Reliance, “Commercial Rooftop Revolution” to je samo početak: ta situacija će se vrlo brzo ponavljati u sve većim dijelovima SAD. Vjetroparkovi na kopnu su postigli paritet s klasičnim izvorima, ali tu se radi o većim postrojenjima, reda desetaka megavata, dok ovdje imamo triput manji red veličine, ali milijune mogućih elektrana. Tu će se električni sustav još drastičnije mijenjati.

The Promise of South Africa as a New Solar Frontier

Izgleda logično da se solarna energija počne primjenjivati u zemljama blizu ekvatora. Južnoafrička Republika proizvodi električnu energiju uglavnom iz ugljena, kojeg i izvozi. Trećina stanovništva nema priključak; to je doduše najmanji postotak u podsaharskoj Africi. Pokrenuli su prilično ambiciozne projekte solarnih elektrana.

U članku se dodaje i nešto o općim kretanjima na tržištu fotonaponskih panaela. Opada potražnja u Europi, nakon nagle ekspanzije od 2009, a perspektivna su tržišta Kina, Japan, jugozapadna Azija (“Bliski istok”), pa i Afrika (jedna veća solarna elektrana gradi se u Gani).

As grid parity nears, India prepares for a solar revolution

Prekjučer smo prenijeli kritičnu analizu indijskih planova za ekspanziju termoelektrana na ugljen, a prije toga o planovima za korištenje energije vjetra. Ovaj članak, zasnovan na izlaganju indijskoga predstavnika na konferenciji u Dohi, govori o planovima razvoja solarne energije.

Tijekom 2013., indijska vlada će raspisati tendere za 2.470 MW fotonaponskih i 1.080 solarnih termalnih projekata. Cilj za 2022. g. je 22 GW solarnih kapaciteta ukupno. Međutim, mnogi misle da će to biti premašeno, jer će 2017. ili čak ranije solarna energija troškovno postati ravna ugljenu.

Indijski dužnosnik V. Saibaba rekao je: »Solarna je bila vrlo skupa ali Njemačka je preuzela vodstvo i danas je blizu mrežne konkurentnosti (grid parity). To je bilo nezamislivo prije samo šest godina.«

Naravno, Indija na ugljen i dalje intenzivno računa. Gradi seriju blokova od po 4.000 MW, koji koriste kako domaći, tako i uvozni ugljen.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s