Kina se okreće novim smjerom, ali ne smanjuje tempo

Opće je poznato kako je ekološka situacija u Kini katastrofalna. O tome se tradicionalno, do prije nekoliko godina nije vodilo računa, industrijski razvoj nesmiljeno je “raubovao” okoliš kao i ljude. a to s vremeno izaziva sve više prosvjeda i sukoba. O tome smo više puta pisali na facebook stranici “Ekološka ekonomija”, kao i o tome, da su vlasti počele problem ozbiljno shvaćati.

Amid China air, water pollution, soil survey reveals century-old heavy metals

Kina 12 petogodišnji plan

U zadnhjih 30 godina Kina je cijeli svijet iznenadila spektakularnim razvojem i postala velesila. Tko zna, kako su pokazali da znaju ozbiljno raditi, za slijedećih 30 godina možda nam više neće biti samo ekonomski, nego i ekološki uzor. (A onda jednoga dana možda i demokracija dođe na red…)

Fascinantno je, protivno iskustvima u Europi i SSSR-u, kako Kina i dalje uspješno kombinira kapitalistički ekonomski sustav s čvrstom političkom vlasti Komunističke partije. Ekonomska filozofija nije zasnovana na divinizaciji slobodnoga tržišta, nego na snažnom državnom intervencionizmu. U tome je današnja Kina vjerojatno sličnija drugim istočnoazijskim zemljama, koje imaju politički sustav liberalne demokracije (Japan) ili “prosvjećene diktature” (Singapur), nego bivšem SSSR-u i zemljama istočne Europe. Taj je zaokret započeo 1976. godine, dvije godine nakon smrti Mao Ze Donga, kad su bili uhićeni Maova udovica i drugi radikali, koji su zagovarali nastavak “kulturne revolucije”, te na vlast došla reformska struja, koja je postepeno revolucionirala ekonomiju.

As Cities Fill with Smog, China Embraces Stable and Regulated Renewable Development in 2013

According to former president Hu Jintao’s report at the 18th National Congress of the Communist Party of China, the country is urged to decrease coal-based energy usage and increase the proportion of renewable energy in end-user energy consumption. In addition, the functions of the National Energy Administration and the State Electricity Regulatory Commission will be consolidated as per the country’s State Council’s institutional reform and function transformation scheme. This move is expected to not only standardize the market of renewable energy, but also facilitate distributed power generation in China over the next few years.

Međutim, ni u Kini ne ide glatko sve, što politički vrh zamisli.

Insight: China’s losing battle against state-backed polluters

Kineske središnje vlasti počele su ozbiljno shvaćati problem zagađivanja okoliša, koji je desetljećima zanemarivan, i nastoje industriji nametnuti više standarde. Ali to ne ide lako i dolazi do tipičnih sukoba interesa, koji su se događali ili se još događaju u svim zemljama svijeta.

»It also highlights the challenges facing Beijing as it tries to take on entrenched local bureaucracies and the powerful state-owned polluters they sponsor and protect, with the central government desperate to address decades of chronic environmental damage and force growth-addicted provinces to raise standards.

“The problem is that they still chase profit,” said one resident outside a store near Zijin’s Shanghang headquarters who did not want to give his name. “Protecting the environment is like taking medicine, and they don’t want that.”«

Energi consumption in China

China Recommits to Energy, Emissions Goals

Kina je zabilježila tri desetljeća spektakularnoga ekonomskog rasta i revolucionarnih društvenih promjena (stotine milijuna ljudi prešlo sa sela u gradove). Rast je izrazito transparentan u energetici: u razdoblju 1980.-2010. potrošnja energije po stanovniku je utrostručena i dosegla 1,8 tona ekvivalentne nafte po stanovniku godišnje (samo malo manje od Hrvatske – 2012. su nas možda već i prestigli), a elektrike udeseterostručena i dosegla 3.000 kWh/stan/god (Hrvatka oko 4.000, Njemačka nešto iznad 6.000). To je plaćeno, između ostaloga, strahovito velikim zagađivanjem okoliša.

Sada su u “području infleksije”: očito je da rast više ne može biti tako brz. (Krivulja rasta je u obliku slova S, a ne eksponencijalna.) Smanjivati zagađivanje postaje također nužno iz ekonomskih razloga. Međunarodni pritisak čini nužnim i ulaganje u smanjivanje emisija stakleničkih plinova. Iako će vjerojatno još rasti već ogromna potrošnja ugljena (troše polovicu ugljena u svijetu) te plina i nafte, u prvi plan dolazi dohodovna učinkovitost, odnosno povećanje odnosa društvenog proizvoda prema potrošnji energije, te razvoj novih izvora (obnovljivih sigurno, a nuklearne vjerojatno).

Svjetska ekonomija je, ne smijemo zaboraviti, danas uistinu globalna. Nema zatvorenih nacionalnih ekonomija, sve je isprepleteno, nitko nije stvarno “nezavisan”.

China plans up to US$40bn investments in US shale oil sector

SAD su tijekom protekloga desetljeća postigle revolucionarni pomak u crpljenju plina iz škriljevaca (shale), dok je crpljenje nafte iz iste vrstge stijena još u razvoju i kontroverzno zbog znatnih utjecaja na okolišu, uz malu energetsku dobit (puno energije treba uložiti da se nafta izdvoji). No to je tehnologija koja obećava. Sad Kina, druga ekonomska sila svijeta, planira uložiti 40 milijardi USD u taj sektor u SAD. Jedan od očitih ciljeva je upoznati tehnologiju, koja se onda može koristiti i u samoj Kini i drugdje po svijetu gdje je Kina danas ekonomski prisutna. Naravno, pitanje je hoće li to vlada SAD dopustiti, iz “sigurnosnih” razloga, bez obzira na neoliberalne fraze o slobodnom tržištu.

Beijing starts trading power quota (China)

Kineski državni vrh svjestan kako u energetskoj strategiji mora promovirati ciljeve i pristupe koji su ranije bili nebitni. Kina se brzo razvijala u posljednjih tridesetak godina (ključni politički događaj bio je pad tzv. “četveročlane bande”, boljševističkih radikala, 1976. g.). Potrošnju električne energije u tom je razdoblju udeseterostručila, a samo u nultim godinama utrostručila. Po stanovniku, danas iznosi oko 3.000 kWh/god, što je oko polovice potrošnje u Njemačkoj. Neminovno, rast će se postepeno usporavati – iskustvo razvijenijih zemalja pokazuje da on nije trajno eksponencijalan, nego u obliku S-krivulje, dolazi se do nekog plafona nakon kojeg je rast vrlo mali ili nikakav. Za to treba provoditi i aktivne mjere ekonomske politike da se promovira štednja i racionalna potrošnja energije.

China raises solar target by 67% to 35 GW in 2015

U Kini je u tijeku 12. petogodišnji plan, 2011.- 2015.. Plan je fleksibilan, slično kao što se planira danas u europskim zemljama, a ne kao u klasičnim komunističkim centralno-planskim privredama. Kad je došlo do krize u industriji proizvodnje FN panela, jer su izgrađeni kapaciteti veći od globalne potražnje, Kina je s jedne strane kroz državno kontrolirani bankovni sustav pomagala proizvođačima (što su SAD proglasile kršenjem pravila slobodne trgovine, a EU još razmatra problem), što je dovelo do znatno pada cijena na svjetskom tržištu, a s druge strane, znatno povećala vlastiti cilj za instalirane kapacitete FN sustava za 2015. g. Prvi je cilj bio 5 GW, povisivan je triput od lipnja 2012. na 21. GW, a sada je opet povećan, na 35 GW (koliko u ovom trenutku ima Njemačka).

Suprotno tome, sniženi su ciljevi za nuklearnu energiju. Do 2015., bit će odobreni jedino projekti gradnje reaktora na morskoj obali. Time otpadaju tri projekta za ukupno 12.000 MW u unutrašnjosti, koji su bili u pripremi.

Nadanje, Kina će zahtijevati da sve nove NE budu građene s tehnologijom “treće generacije”. Prije Fukušime, bilo je u raznim stupnjevima planiranja 50 reaktora dizajna CPR-1000, razvijenog od ranijeg uvoza iz Francuske, koji je generacija II ili II+. Dva su takva u upotrebi, a 15 u gradnji.

Wind Surpasses Nuclear in China

Vjetroelektrane su 2012. proizvele više električne energije nego nuklearne. Sigurno je da će se razlika popvećati slijedećih godina. Kina je znatno smanjila planove za gradnju novih nuklearnih reaktora nakon katastrofe u Fukušimi prije dvije godine. Nije odustala od nuklearne energije, ali je njena budućnost nejasnoa, dok je sigurno da će bitno povećavati korištenje obnovljivih izvora energije.

China ready to export self-developed nuclear reactor in 2013

KIna je razvila vlastiti model nuklearnog reaktora treće generacije. Baziran je na Westinghousevom modelu, ali imaju vlasnička prava i mogu svoj reaktor i izvoziti.

Beijing Delivers Tough Solar Medicine

Visoke garantirane cijene otkupa za elektriku iz FN panela u desetak zemalja potakle su proizvođače panela, kao i polikristaličnog silicija, širom svijeta da od 2008. naglo povećavaju kapacitete. Naravno, zbog ekonomije obima i tehnoloških pobošljanja, cijene proizvodnje su padale. Ali je ponuda na svjetskom tržištu brzo postala veća od potražnje, pa je došlo do još većeg pada cijena. Brojne tvrtke propadaju, tržište se “čisti”, opstat će samo najbolji.

To je prirodan proces, koji se mnogo puta ponavljao u tržišnoj privredi; subvencije su ga ubrzale. Često se spominje usporedba s automobilskom industrijom: prije stotinu godina bilo je na svijetu iše proizvođača automobila nego danas (a neki su proizvodili samo po nekoliko automobila godišnje).

Ovaj članak daje rijetki uvid u tome što se događa na golemom, državno reguliranom tržištu Kine. Mjer3e njihove vlade također su usmjerene na to da ubrzaju ono, što bi se na tržištu ionako dogodilo: da opstane desetak krepkih tvrtki.

[Hrvatska, izgleda, nikad nije naučila što je to industrijska politika.]

Kinesko slikarstvo widescreen

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekologija, ekonomija, energetika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s