Stručnjaci mobilizirani u profiterskoj bitci oko TE Plomin C

Politička bitka oko TE Plomin C (iza čega, međutim, ne stoje nikakve ideje o “politici”, dobropiti polisa, nego klikaški, profiterski interesi) nastavlja se. Stručnjaci se u tu bitku uključuju na obje strane. U petak 19. travnja je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održan okrugli stol, s kojeg “Novi list” izvještava pod naslovom “Struka jednoglasna: U Plominu treba graditi elektranu na ugljen”. (Tekst koji možete pročitati na sajtu “Glasa Istre” nešto je skraćen u odnosu na tiskano izdanje.)

Energetičari jednoglasno za TE plomin na ugljen

Medijski pokrovitelj skupa bio je Večernji list. Ni na njihovom sajtu nije dostupan cjeloviti tekst.

Termoelektrana na ugljen daje jeftiniju struju

Istoga dana, objavljena je jedna reakcija na portalu labin.com. Ističe da je na skupu prof.dr.sc. Davor Škrlec bio protiv ugljena, što se u izvještaju ne spominje. Također, tvrdi se nitko od onih koji su od HEP-a tražili da se takav skup održi u Labinu nije bio obavješten o skupu u Zagrebu.

REAGIRANJE NA IZVJEŠTAJ SA OKRUGLOG STOLA NA TEMU TE PLOMIN C NA UGLJEN ODRŽANOG U PETAK U ZAGREBU

Škrlec je bio pomoćnik ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, te je nedugo nakon njene ostavke i on podnio ostavku, nakon što je javno istupio protiv projekta TE Plomin C na ugljen.

Dva dana kasnije, detaljan prikaz i komentar objavio je i portal zelenaenergija.org.

Plomin C: hoće li energetski stručnjaci doista imati posljednju riječ?

Oni zaključuju da je »Večernji list poslužio kao medij od interesa koji je sa skupa u javnost prenio samo poruke koje odgovaraju tim krugovima, dok su glasovi stručnjaka koji nisu u potpunosti na liniji s uvriježenim stavom struke bivaju marginalizirani.«

Nasuprot uglednom, ali konzervativnom stručnjaku Marijanu Kalei i drugima, koji ističu aktualne podatke o proizvodnji struje iz ugljena u Europi i svijetu, u postrojenjima građenim (bar u Europi) prije 20 i više godina (Kalea je, po Večernjem listu, »naglasio da ne postoji elektroenergetski sustav koji je oslonjen samo na obnovljive izvore energije«), Šrklec je upozorio na tendenciju i koncepciju razvoja, na aktualnu orijentaciju Europske unije ka razvoju “niskougljične ekonomije”.

Kao što smo na ovom blogu i istoimenoj fb stranici često pisali, sustavi oslonjeni samo na obnovljive izvore realna su perspektiva: Danska to planira postići 2035.. U Njemačkoj, tvrtka RWE je prošle godine pustila u pogon veliku elektranu na domaći ugljen, koja je međutim građena tako da bude fleksibilna slično elektranama na plin i može se uključivati i isključivati prema potrebama, ovisno o radu vjetro i fotonaponskih agregata. RWE je gradila TE Plomin 2, ali nije zainteresirana za gradnju TE Plomin C po staroj tehnologiji.

Predviđanja elektroenergetskog razvoja u slijedećim desetljećima ne ide u korist ugljena.

Graph of the Day: Solar, wind to dominate new generation

Nov izvještaj Bloomberg New Energy Finance (BNEF) s prognozom kretanja investicija u proizvodnju električne energije do 2030.. U svim razmatranim scenarijima, znatna većina novih izgrađenih kapaciteta bit će obnovljivi izvori. Obnovljivi, uključujući hidroelektrane, mogli bi porasti, u svjetskoj godišnjoj proizvodnhji električne energije, s današnjih 28% na oko 50%. Nuklearna energija bi mogla skromno porasti s današnje suše, dok će ugljen doživjeti znatan pad.

EnerFuture – Energy scenarioy to 2035

Globalna savjetnička tvrtka Enerdata u studiji kretanja u energetici do 2035., koju smo prikazali u studenom 2012., predviđa da će udio ugljena u proizvodnji elektrike sa sadašnjih 41% pasti na samo 11%.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, fosilni izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s