Vjetar, sunce i baterije – novosti o energetskom zaokretu

U posljednjih 15 godina, globalnu elektroenergetiku bitno je obilježio prvo brzi rast instaliranih potencijala vjetroeelktrana, a zatim i fotonaponskih elektrana. Riječ je dakle o fluktuirajućim i neupravljivim izvorima. Očekuje se da će se, unatoč tržićnim fluktuacijama pa i tržišnim ratovima, taj rast nastaviti.

Sad na dnevni red snažno dolazi i pitanje skladištenja energije, nakon što su u više zemalja V+S počeli davati više od 10% elektrike tijekom godine, i više od 50% u nekim danima. Veliki spremnici su nužni, da bi udio mogao dalje rasti. O tome smo nekoliko puta pisali; pogledajte članak Još o sustavima pohrane (električne) energije od 16. svibnja, u kojem su i poveznice na ranije članke.

Ovdje objavljujemo neke vijesti, objavljene danas i jučer. Odnose se na trenutno stanje i trendove, očekivanja slijedećih nekoliko godina, ali i dalekosežne perspektive gdje fotonaponski paneli mogu biti temelj sustava.

Solarna tehnologija: Tko gubi, a tko dobiva?

Kratki izvještaj sa sajma Intersolar Europe u Münchenu o tome što se događa na globalnom tržištu i na regionalnim tržištima FN sustava. Tržište je i dalje u fazi “sređivanja”, puno današnjih malih proizvođača će propasti u slijedeće dvije godine, oni koji ostanu, rasti će.

Top wind countries in the world per capita

Podaci o vjetroelektranama u svijetu, po zemljama, ukupni kapaciteti i instalirano 2012., izraženo u megavatima na milijun stanovnika. Prošle godine Švedska je instaliralna novih 846 MW, Rumunjska 923 MW (prve dvije, gledano u novim kapacitetima po stanovniku). Po apsolutnm iznosu, u vrhu su SAD i Kina sa po oko 13.000 MW.

Czech Republic discontinues feed-in tariffs for PV

Češka je najavila da nakon ove godine više neće nuditi feed-in tafie za solarne panele. To međutim nije pokazatelj neuspjeha, nego, kako se dogodilo i s Njemačkom, uspjeha bržeg od očekivanog. Češka je imala cilj od 2.167.000.000 kilovatsati elektrike iz FN sustava za 2013., koji je nadmašila već 2011.. U travnju, ima instalirano 2.097 MW. Autor članka piše da mu nisu dostupni svi podaci, ali da to može iznositi oko četvrtinu prosječnog ljetnog vrška potrošnje (u Njemačkoj polovicu; Češka najviše troši zimi), odnosno da će ljeti FN pokriti oko šestinu potreba. Autor govori o pojmu “peak demant parity”.

Energy Storage Moves Wind to Baseload Power

Na portalu renewableenergyworld.com autor Sönke Ingwersen piše, s mnogo važnih tehničkih podataka, o povezivanju vjetra i sunca sa spremnicima energije.

U Kini, ugovori o garantiranom otkupu uvjetuju da 10% instalirane snage vjetroelektrana mora biti raspoloživo kroz skladištenje energije tijekom dva sata. To je još jedno područje na kojem Kina i Njemačka intenzivno surađuju.

Litijske baterije imaju najveći tehnološki potencijal, optimalno između reverzibilnih hidroelektrana (mala gustoća snage, velika učinkovitost pretvorbe) i vodika (velika gustoća, mala učinkovitost), sa gustoćom od oko 125-400 kWh/m3 i učinkovitošću 90-95%, te očekivanom trajnosšću 7.000 ciklusa punjena i pražnjena, tj. 20 godina.

Germany energy storage incentive could push PV market even farther

Njemačka je od 1. svibnja uvela subvencije za baterije, vezane uz FN sustave. S rastućim udjelom fluktuirajućih obnovljivih izvora, tri područja skladištenja postaju sve važnija:

    1. spremnici vezani uz krovne sustave, koje trebaju pojedincima;
    2. elektroprivrede će trebati spremnike za upravljanje mrežom;
    3. zemlja će trebati naći put da skladišti višak stvoren ljeti za zimske mjesece.

Mjere njemačke vlade otvaraju novu perspektivu njemačkom FN tržištu, za rast i preko potencijala direktne privatne potrošnje od oko 100 gigavata. Ako decentralizirani sustavi pohrane postanu mainstraam, njemačko FN tržište bi moglo porasti i na više od 400 GW instaliranih kapaciteta. (To bi moglo pokriti 2/3 današnje potrošnje električne energije u Njemačkoj tijekom godine, a u Energiewende se planira da će potrošnja opasti.)

A battery made of wood?

Baterije napravljene od drveta!? Ali, upozoravaju odmah na početku članka, djeco, ne pokušavajte to sami kod kuće napravit! 😀 Ovo je tek istraživanje – jedno od mnogih u tom području.

China, EU Solar Talks Get Positive Lift

Doug Young, koji je 15 godina živio u Kini, jako navija za to, da se trgovinski rat oko FN panela između Kine, EU i SAD završi sporazumom koji bi svima donio korist. U posljednjem komentar na svom blogu, iznosi optimizam da bi ovog puta zaista moglo doći do sporazuma između EU i Kine.

Siemens’ proposals for the energy transition

Na portalu renewablesinternational.net, Craig Morris komentira dokument tvrtke Siemens o daljem usmjeravanju njemačog Energiewende. Date su poveznice na tekstove na njemačkom i engleskom, gdje se mogu naći dalje informacije.

Naravno, kompanija slijedi svoje interese. Mnogi međunarodni primjeri, koje njihov dokument spominje, njihovi su projekti u raznim zemljama. Oni proizvode plinsko-parna postrojenja i zabrinuti su jer se zbog visoke cijene plina Njemačka donekle opet okreće ugljenu.

Preporučaju ukidanje sustava feed-in tarifa i zamjenu sustavom aukcija. Morris upozorava na političko-ekonomski aspekt: to bi oduzelo nove investicije iz ruku građana, koji danas posjeduju većinu instaliranih obnovljivih u Njemačkoj, i predali ih pod kontrolu korporacija.

Siemens je napravio pogrešnu procjenu tržišta, kad se fokusirao na koncentracijske solarne elektrana (CPS) umjesto fotonaponskih. Desertec konzorcij nedavno je odustao od ideje o masovnom izvozu elektrike iz Sjeverne Afrike u Europu. Čak nisu upsjeli prodati svoj odjel za CSP, nego su ga jednostavno ukinuli.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s