IEA predviđa dalji brzi rast obnovljivih, prednjači Kina

IEA: OIE će premašiti plin i nuklearnu energiju do 2016.

»U izvješću objavljenom ovaj tjedan, IEA procjenjuje kako će obnovljivi izvori energije porasti za 40% u narednih pet godina te bi trebali zauzeti gotovo četvrtinu globalne proizvodnje električne energije od 2018. godine.«

Bitno je ovo o ekonomiji: »Mnogi obnovljivi izvori energije ne trebaju velike gospodarske poticaje, no i dalje zahtijevaju dugoročne politike koje pružaju predvidljive i stabilne tržišne i regulatorne okvire usklađene sa društvenim ciljevima.«

ALI BITNO, ZA ONE KOJI SE BUNE PROTIV SUBVENCIJA ZA OBNOVLJIVE: » Na globalnoj razini poticaji za fosilna goriva i dalje su šest puta veći nego poticaji za obnovljive izvore energije”.«

Cijeli tekst dostupan je u 6. broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika.

IEA – June:- Renewables to surpass gas by 2016 in the global power mix
www.iea.org

Priopćenje za medije na sajtu IEA, s poveznicom na potpuni izvještaj.

U ukupnom udjelu obnovljivih u proizvodnji električne energije, hidroenergija i danas čini 80%. Međutim, procjena je da će udio ne-hidro obnovljivih (vjetar, sunce, biomasa, geotermalna) godine 2018. porasti na 8%, dok je 2011. iznosio 4% a 2006. – 2%.

Očekuje se da će dvije trećine rasta obnovljivih do 2018. biti u zemljama van OECD, na čelu s Kinom. Taj brz razvoj će više nego nadoknaditi sporiji rast i oscilacije koje se očekuju u Europi i SAD.

Vjetar je vrlo konkurentan u odnosu na fosilna goriva u nekoliko tržišta (zemalja), npr. Brazil, Turska i Novi Zeland. Troškovi decentralizirana FN proizvodnje mogu biti manji od kupovne cijene elektrike u nizu zemalja.

Očekuje se i rast udjela biogoriva i korištenja biomase za grijanje, iako sporiji nego kod električne energije. Tu još postoje veliki potencijali.

Renewable Energy Closing In On Natural Gas As Second-Largest Source Of Electricity Worldwide

Zemlje van OECD su 2012. investirale u obnovljive izvore 112 milijardi USD, 19% više nego prethodne godine. Od toga 67 milijardi tpada na Kinu, rast od skoro 25%.

SAD su 2011. za subvencije za obnovljive dale 88 milijardi USD, a za fosilna goriva 523 milijarde.

U nacrtu izjave o energetskoj strategiji u četvrtak, Svjetska banka je najavila bitno smanjivanje financiranja elektrana na ugljen, samo u »rijetkim slučajevima kad nema raspoloživih izvedivih alternativa za zadovoljavanje osnovnih potreba, niti drugih izvora financiranja.«

Rocky Mountain Institute Launches Reinventing Fire: China

Pisali smo više puta o tome, kako je Kina počela ozbiljno shvaćati da je pri kraju model rasta koji je slijedila, baziran na ekstenzivnom rastu potrošnje energije, naročito ugljena, intenzivnom korištenju svih resursa i nebrizi o okolišu.

Grupa američkih i kineskih institucija počela je zajednički rad na studiji o energetskom razvoju Kine do 2050. godine, s fokusom na obnovljive izvore i efikasnost. Studija bi trebala biti dovršena za dvije godine.

»želimo imati prekrasnu Kinu i trebamo se probiti kroz postojeća energetska ograničenja. Zato je ovaj projekt tako važan”, rekako je Žao Điarong, zamjenik glavnog tajnika Nacinalne komisije za razvoj i reforme, šef savjetodavnog panela inicijative.

»Kina prolazi kroz kritički period transformacije. Susrećemo se s mnogim izazovima: okoliš i klimatske promjene, ekonomski razvoj i raspoloživost resursa. ‘Reinventing Fire’ je uzbudljiva vizija za Kinu da ide ka rješenju tih problema«, rekao je Jang Hongvej, direktor Centra za energetsku učinkovistost u kineskom Institutu za energetska istraživanja.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s