Solarna energija u Njemačkoj: preveliki uspjeh donosi probleme

Portal croenergo.eu povremeno donosi članke, u kojima potpuno pogrešno intepretira činjenice. Po svoj prilici radi se o posrednim poslovnim interesima određenih lobija u Hrvatskoj i u Njemačkoj.

Njemačka ukida subvencije za solarnu energiju

Njemačka će prestati subvencionirati solarnu energiju najkasnije do 2018. godine, kazao je ministar okoliša Peter Altmaier, a vlada je počela postupno smanjivati velikodušne potpore za posrnulu industriju već prošle godine.

Njemačka uvodi subvencije za obnovljive izvore energije od 1991., a bitni napredak bio je Zakon o obnovljivim izvorima energije Erneuerbare Energien Gesetz – EEG; odnosi se na električnu energiju) 2000. godine. Sredinom 2000-ih velika pažnja je posvećena solarnim elektrnama, s planom da ih se instalira oko 3,5 GW svake godine. Bilo je rečeno da će se garantirane otkupne cijene (feed-in tarife) postepeno smanjivati, što se i čini, i to ne tek od prošle godine: prvo bitno smanjenje bilo je sredinom 2010.. Sada su na skromnih 15 eurocenti/kWh za male krovne sustave i 10,4 za veće elektrane do 10MW, a iznad toga više nema feed-in tarife. Bilo je odmah rečeno, da će se one ukinuti kad se instalira ukupno 52.000 MW.

Industrija nije “posrnula”, naprotiv – razvijala se puno brže od očekivanoga, i instalirano je dosad skoro dvaput više od planiranoga za to razdoblje. Sada je instalirano 34 GW, očekuje se da će 52 biti dosegnuto do kraja 2017., a prvobitno se očekivalo da će to biti oko 2022..

Altmeier je dugo nastojao odrediti plafon za solarne kapacitete iznad kojeg njegova vlada više neće nuditi financijsku potporu.

To nije točno, kako rekosmo – limit od 52 GW je određen već na početku. To je nešto manje od vršne potrošnje u ljetnim danima.

“U prošle tri godine razvoj solarne energije oteo se kontroli”, ustvrdio je ministar na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

To je zato, jer su previše uspješne, ne jer su “posrnule”.

Berlin je “dosada uložio 216 milijardi eura u obnovljive izvore a najveći dio tog novca otišao je upravo u solarnu energiju, pri čemu je ta tehnologija najmanje pouzdan izvor opskrbe”, istaknuo je u ponedjeljak u intervjuu za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt čelnik Siemensa Peter Loescher.

To je priča o kiselim jabukama: Siemens je bio napravio pogrešnu poslovnu odluku i koncentrirao se na razvoj centraliziranih solarnih elektrana (CPS), koje su sada posve u zapećku zbog spektakularnog pada cijene fotonaponskih panela. A o “nepouzdanosti” ne treba trošiti riječi. Naravno da se zna kakve su karakteristike sunčevog zračenja, ništa novo nema.

Niz njemačkih kompanija za solarnu tehnologiju otišao je u stečaj a broj zaposlenih u tom sektoru smanjio se prošle godine na 87 tisuća, sa 110.900 u godini ranije. Promet im se sunovratio za čak 11,9 milijardi eura, pokazuju podaci njemačke vlade.

Njemačkih, američkih, kineskih i drugih. Analitičari globalnog tržišta poput Bloomberga predviđaju, o čemu smo na ovom blogu pisali, da će ta kriza i propadanje mnogih tvrtki trajati još dvije godine. Ali to ne znači da je “industrija posrnula”, upravo suprotno: to je faza tipična za industriju u nagloj ekspanziji. Od srednine 2000-ih porasla je potražnja za FN panelima, i dobri izgledi za zaradu privukli su velike investicije, pa su kapaciteti premašili potražnju. To je, uz tehnološka poboljšanja, izazvalo značajni pad cijena, i sad se tržište “čisti”.

Analitičari su to usporedili s činjenicom, da je na svjetu prije 100 godina bilo više proizvođača automobila nego danas. Slično je bilo s pojavom računala, mobitela idr.. To je prirodni proces u tržišnoj privredi. Analitičari predviđaju rast tržišta slijedećih godina, a strateški planeri nacionalnh privreda znatni rast na dulji rok.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s