Kina: svjetski lider u ekonomiji – možda uskoro i u ekologiji?

Spektakularni ekonomski rast Kine u posljednjih tridesetak godina praćen je jednako spektuakularnim pogoršanjem stanja okoliša. Posljednjih godina, kineske vlasti počele su ozbiljno shvaćati probleme i poduzimati mjere da se stanje popravi. Ranije (23. travnja 2013.) smo na ovom blogu objavili članak Kina se okreće novim smjerom, ali ne smanjuje tempo. Sada dajemo pregled nekih novijih vijesti.

Kina je golema i sve što čini je golemo. Velika je kao Europa i ima dvaput više stanovnika nego cijela Europa od Urala do Atlantika, a sve je to jedna država! Strogim i ponekad surovim mjerama države (politika “jednog djeteta”) bitno je smanjena stopa rasta stanovništva, tako da danas ima oko 300 milijuna stanovnika manje nego što bi bilo da su ostali trendovi iz 1970-ih. Stopa prirasta stanonvištva je samo 0,5% godišnje, a prirodni priraštaj je ispod stope proste reprodukcije. U ekonomskom razvoju, još prije 20-ak godina su Kina i Indija bile približno izjednačene, a onda je Kina strelovito otišla naprijed.

China to spend more to tackle dire pollution (12. kolovoza 2013)

Kinesko Državno vijeće (vlada) planira povećati investicije u tehnologije za štednu energije i smanjivanje zagađivanja zraka, vode i tla, koje je dovelo do serije kriza zdravlja i izazvalo masovne prosvjede javnosti. Zaštita okoliša je proglašena za temeljnu granu privrede, koja može primati državnu potporu u obliku poreznih olakšica i subvencija.

Već ranije Kina je planirala izvestirati 2,3 tisuća milijardi juana (375 milijardi USD) u razdoblju 12. petogodišnjeg plana (2011.-2015.) u štednju energije i smanjivanje emisija. Predviđa se da će novi plan omogućiti da industrija zaštite okoliša raste 15 posto godišnje. Nastojeći izbjeći optužbu za favoriziranje domaćih tvrtki, Državno vijeće je najavilo da će i strane tvrtke moći uživati iste povlastice.

Kako izgleda po ovim mjerama, Kina pojačava svoje napore da postane svjetski lider u čistoj tehnologiji.

Researchers constrain the sources of climate- and health-afflicting air pollution from China (11. kolovoza 2013.)

Glavni problem zagađenosti zraka u Kini i drugdje u istočnoj Aziji je čađa, koja nastaje nepotpunim izgaranjem ugljena u pećima u domaćinstvima i nafnih derivata u motorima automobila. Samo u Kini, ona uzrukuje više od pola milijuna preuranjenih smrti. Studija, koju je objavio tim znanstvenika iz Kine, Švedske, SAD i Južne Koreje bitno je promijenio spoznaje o tome. Znatno manji dio dolazi od izgaranja biomase.

KFC, McDonalds Get Headache In Dirty Water (27. srpnja 2013.)

Još jedan tekst o Kini, ovoga puta o problemima sa sigurnošću prehrane. Niz skandala vezanih uz strane kompanije, iza čega može postojati namjera, ali s druge strane, autor bloga (koji živi u Kini i odlično je pozna) ne sumnja da su podaci točni. Na takve stvari, možda, dosad se naprosto nije obraćala pažnja.

Transforming China’s Grid: Will Coal Remain King in China’s Energy Mix? (27. srpnja 2013.)

Komentar o energetskoj budućnosti Kine, osobito u električnoj energiji, s obzirom na korištenje ugljena. Kina danas proizvodi polovicu kamenog ugljena u svijetu, a troši još i više. Znatno je povećala potrošnju energije i potrošnju električne energije (gledano potrošnju primarne energije po stanovniku je iznad polovice vrijednosti u EU, a električne energije oko pola). Velika većina električne energije dobiva se iz ugljena. Očekuje dalji rast, ali on više očito ne može biti zasnovan samo na ugljenu. Ipak planiraju dalju gradnju termoelektrana na ugljen, a ostalo su nuklearne, hidro, vjetar, sunce, bioplin.Pritom se ipak i zaštiti okoliša sad posvećuje znatno veća pozornost, uključujući i mjere za smanjivanje emisije ugljičnoga dioksida.

Protest prompts China to cancel Jiangmen uranium plant (16. srpnja 2013.)

Vijest o lokalnom građanskom prosvjedu zbog zabrinutosti za okoliš, koji je završio uspjehom. Bi li prije desetak godina bio silom ugušen?

Kina je odustala od plana gradnje postrojenja za preradu urana, vrijednog šest milijardi USD, nakon masovnih demonstracija lokalnog stavnoštva u Jiangmenu. Bilo je predviđeno da će postrojenje do 2020. g. godišnje prerađivati 1.000 tona urana, što bi zadovoljilo polovicu kineskih potreba za nuklearnim gorivom. Kina trenutno proizvodi 800 tona uranskog goriva u postrojenjima u Sečuanu i Unutrašnjoj Mongoliji.

Kineska javnost sve češće izražava zabrinutost zbog zagađivanja okoliša.
Bilo je mnogo lokalnih prosvjeda proteklih godina, a središnje vlasti su počele priznavati da dosadašnji model rasta više nije moguć. Zbog javnih prosvjeda odustalo se od planova za gradnju kemijskog postrojenja u obalnom tgradu Hiamenu 2007. i sjeveroistočnom gradu Dalianu 2011..

Innovative Study Estimates Extent to Which Air Pollution in China Shortens Human Lives

Kina je u 30-ak godina udeseterostručila potrošnju kamenog ugljena. Danas na Kinu otpada polovica svjetske proizvodnje i više od pola potrošnje. Istraživači s Massachusets Institute of Techology napravili su veliko istraživanje o utjecaju zagađivanja zraka od ugljena na skraćivanje života. Prikaz rezultata na ScienceDaily je prilično detaljan, a prenosi i diskusiju znanstvenika o njima.

Environmental policy: Tallying the wins and losses of policy

Američko-kineska suradnja u analizi ekoloških i socijalno-ekonomskih učinaka mjera (policy) očuvanja prirodnih ekosustava.

Data Highlights – 39: China’s Growing Hunger for Meat Shown by Move to Buy Smithfield (7. lipnja 2013.)

Kina je u posljednih 50 godina bitno povećala proizvodnju žitarica, a istovremeno usporila rast stanovništva. To je dovelo do viška proizvodnje, koji je omogućio prehranu većeg broja svinja, a zatim su počeli i uvoziti soju za njihovu prehranu. Danas polovica svinja u svijetu živi u Kini. Jedna kineska kompanija sad je kupila američku Smithfield Foods Inc., najvećeg svjetskog proizvođača svinjetine. Ukupna potrošnja mesa po stanovniku u Kini je i dalje znatno ispod one u SAD, koja je također znatno veća nego u Europi.

World Wind Energy Association plans 500 GW of wind capacity by 2016 (20. svibnja 2013)

Prema podacima Svjetskog saveza za energiju vjetra (WWEA), u svijetu je prošle godine instalirano 45 GW kapaciteta vjetroelektrana, od čega više od pola (po 13 GW) otpada na Kinu i SAD, a treća je Indija s 2,5 GW. Broj zemalja koje koriste energiju vjetra dosegao je stotinu (posljednji se pridružio Island). Ukupno instalirani kapacitet dosegao je 282 GW. WWEA očekuje da će globalni kapacitet 2016. g. premašiti 500 GW, te da bi mogao doseći 1.000 GW već 2020. g.

China battery plant protest gives voice to rising anger over pollution

Članak prikazuje prosvjed protiv gradnje nove tvornice litijum-ionskih baterija (spominje se i niz drugih nedavnih prosvjeda) zbog negativnog utjecaja na okoliš.

Jedan video s predavanjem o sustavu političkog odlučivanja u Kini: Eric X. Li: A tale of two political systems

Kina je golema, drevna, daleka i zakopčana, pa je nama iz saasvim drugačijeg kulturnoga kruga teško bilo što pouzdano zaključiti. Prenosimo opasku iz gore spomenutog našeg članak u travnju:

Fascinantno je, protivno iskustvima u Europi i SSSR-u, kako Kina i dalje uspješno kombinira kapitalistički ekonomski sustav s čvrstom političkom vlasti Komunističke partije. Ekonomska filozofija nije zasnovana na divinizaciji slobodnoga tržišta, nego na snažnom državnom intervencionizmu. U tome je današnja Kina vjerojatno sličnija drugim istočnoazijskim zemljama, koje imaju politički sustav liberalne demokracije (Japan) ili “prosvjećene diktature” (Singapur), nego bivšem SSSR-u i zemljama istočne Europe. Taj je zaokret započeo 1976. godine, dvije godine nakon smrti Mao Ze Donga, kad su bili uhićeni Maova udovica i drugi radikali, koji su zagovarali nastavak “kulturne revolucije”, te na vlast došla reformska struja, koja je postepeno revolucionirala ekonomiju.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Društvo, ekologija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s