Fotonaponski moduli: kratkoročna nesigurnost, dugoročni rast

Što se točno događa na globalnom tržištu fotonaponskih panela? Prateći vijesti koje povremeno prenose maosvni mediji, lako je steći pogrešni utisak. Najkraći sažeta zbivanja je slijedeći:

Nagli porast potražnje u drugoj polovici 2000-ih doveo je do naglog porasta ponude, koja je premašila potražnju te je zbog snažne konkurencije (kao i zbog tehničkih unapređenja i ekonomije obima) došlo do naglog pada cijena. Kineski proizvođači su padom cijena brzo zadominirali svjetskim tržištem, što je navelo SAD i EU na uvođenje zaštitnih carina zbog navodnog kineskog dampinga. Mnoge kompanije propadaju širom svijeta, pa i u samoj Kini, i dolazi do koncentracije. To je tipični proces za nove privredne grane u tržišnoj privredi, a državne politike, usmjerene na poticaje potražnje i proizvodnje, ubrzale su ih. Često je spominjana analogija da je prije 100 godina u svijetu bilo više proizvođača automobila nego danas. Kompanije koje prežive ovo “čišćenje” tržišta, imat će dobre izglede za rast. Analitičari tržišta uglavnom predviđaju da će se situacija smiriti do 2014.; ne slažu se je li to već počelo ili još treba pričekati. Dugoročne prognoze i iskazani planovi niza zemalja ukazuju na dalji stabilni rast prodaje i instaliranja FN elektrana.

Hrvatska je imala tri proizvođača modula, od kojih su dva propala. Preostao je “Solvis” iz Varaždina, koji su nedavno otkupili strojeve iz propale tvrtke “Solaris” iz Novigrada Istarskog i prenose ih u Varaždin, pa planiraju povećanje proizvdnje i zapošljavanje novih radnika.

Tržište FN svijet 2008-2012

Ovih dana objavljeno su nekoliko analize kretanjana globalnom tržištu. Zanimljivo je uočiti neke bitne razlike u predviđanjima i aspektima na koje razni analitičari skreću pažnju.

Leading Solar PV Suppliers Reach Record Shipment Levels in Q2’13, According to NPD Solarbuzz

Analitičar tržišta, tvrtka NPD Solarbuzz, objavila je izvještaj o kretanjima na globalnom tržištu fotonaponskih modula u drugom tromjesječju 2013.. Dvadeset najvećih proizvođača (većinom kineskih, u što je uključena i Canadian Solar koja je u kineskom vlasništvu) prodalo je 5,8 gigavata vršne snage, što je povećanje za 21% u odnosu na isto razdoblje 2012.. Ray Lian, stariji analitičar u NPD Solarbuzz, kaže da su vodeći proizvođači povećali svoj udio na tržištu te da su ovi podaci snažan pokazatelj da je konačno započela predviđana konsolidacija FN industrije.

Graph of the Day: Is Japan’s solar bubble about to burst?

U ovom članku prenose se osnovni zaključci izvještaja tvrtke Morningstar, koji su pesimističniji od gore navedenih. Preneseni su podaci s druge strane koja određuje tržište – potražnje: postoci udjela najvećih nacionalnih tržišta. Ove godine, Japan je naglo povećao svoj udio (kao i Kina). Analitičar Steven Simko međutim smatra da se u slučaju Japana radi o tipičnom ekonomskom “mjehuru”, naglom rastu, koji je iniciran visokim feed-in tarifama bez gornje granice godišnjih instalacija. Upozoravaju, da će za 12 do 18 mjeseci doći do pucanja balona. To se već više puta događalo, kad državne politike nisu dovoljno osmišljene. Smatra da će za konsolidaciju trebati još vremena.

Snižavanje poticaja povećava cijene kineskim solarima

Kao što smo pisali, Europska unija i Kina došle su do sporazuma uvođenju europskih carina na kineske FN panele. Cijene kineskih panela u Europi prvi put su porasle nakon 48 mjeseci stalnoga pada, zasad minimalno, s 0,52 na 0,54 eura/kWp, ali u izvješću analitičara tržišta, kompanije IHS, navodi se kako bi do kraja godine cijena mogla porasti za 47,6%.

Zbog toga bi kineski proizvođači mogli premjestiti svoje podružnice na neke bliže lokacije, no i to bi rezultiralo povećanjem cijene za 12 do 20% kroz slijedećih nekoliko mjeseci.

Neki su kineski dobavljači u svibnju i početkom lipnja iskoristili prijelazno razdoblje ulaska Hrvatske u EU, te su isporučili module u Hrvatsku do 1. lipnja koji su tada bili oslobođeni ovih plaćanja.

Povećanje cijene kineskih modula povećava konkurentnost visokokvalitetnim modulima iz Južne Koreje i zapadne Europe, na koje će europski kupci najvjerojatnije obratiti više pažnje.

Na svjetskoj razini, povećanje cijene u Europi kompenzirano je smanjenjem cijena u Japanu, pa je tako cijena kineskih modula u lipnju u Japanu smanjena na oko 0,70 $/vat.

The Massive Demand For Solar In Asia Shows Us Where The Industry Is Headed

Još jedan izvještaj o aktualnim kretanjima i predviđanjima bliske budućnosti fotonaponskih panela. Oni koji olako pišu kako je to strašno skupo, fantazija isl., neka pažljivo pogledaju date podatke, kao i tko je objavio odnosno financirao izradu studija. Sve, jeli, neki zeleni frikovi koji ne znaju što je realna ekonomija: Bloomberg, Deutsche Bank, IMF i drugi.

Zaključak: globalno FN tržište se stabilizira uz cijene panela 60-70 centi po vatu vršne snage, a instalacije 1 do 1,20 dolara i taj bi proces trebao biti dovršen u slijedećih godinu dana. To daje uravnotežene troškove proizvodnje po kilovatsatu (LCOE) 10-20 centi, čime je postignut puni mrežni paritet u nizu zemalja, a u nizu drugih če biti postignut. za 2-3 godine. Ta je cijena je na nivou LCOE iz termoelektrana na fosilna goriva i nuklearnih. Očekuje se dalji bum u instaliranju milijuna malih krovnih sustava. Veliku ulogu imaju i zadruge (kooperative) kao model ulaganja mnogo malih ulagača. Državni poticaji nisu dodatni trošak za porezne obveznike, nego samo djelomično nadoknađuju goleme faktičke subvencije koje u svim zemljama dobivaju fosilna goriva (po izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda).

ReneSola Offers More Bright News (18. srpnja 2013.)

Vijest iz kine, koju analizira Doung Young, na blogu o poslovanju s Kinom, ukazuje da se stabilizacija FN trišta počela događati.

BREAKING: Germany Sets Solar Power Record (Again) — 23.9 GW

Njemačka danas ima instaliranih 34 GW vršne snage fotonaponskih panela. Na netu možete naći aktualni podatak o njihovoj proizvodnji (ažurirano svakih 15 minuta), koja naravno ovisi o dobu dana i oblačnosti. Danas je postignut novi rekord proizvodnje. Nakon provjere, nije doduše 23,9 nego 23,7 GW. Instalirano je između 1,3 i 1,4 milijuna FN sustava, a 10% stanovništva, tj. oko 8,5 milijuna, živi u kućama koje koriste solarnu energiju za proizvodnju elektrike ili toplote.

FN sustavi i dalje se intenzivno postavljaju, iako vlada smanjuje garantirane cijene otkupa, jer je od 2008. uspjeh poticajnih mjera bio bolji od očekivanog. Kod instaliranih 52 GW, feed-in tarife će biti ukinute. Međutim, od nedavno se subvencionira i postavljanje baterija uz kućne FN sustave, što će dovesti do nove bitne promjene u lokalnim električnim mrežama.

Slijedeća dva članka govore o kretanima u Njemačkoj i Češkoj. U gore navedenoj analizi tvrtke Morningstar, gdje se upozorava na bujanje i vjerojatno pucanje “solarnog mjehura” u Japanu, Njemačka i Češka se spominju kao zemlje koje su vodile pametnu politiku i izbjegle stvaranje mjehura (iako je Njemačka tijekom tri godine imala znatno veće instalirane kapacitete od predviđenih 3,5 GW godišnje).

Germany energy storage incentive could push PV market even farther

Još jedan članak o poveznosti tehnologija pohrane energije sa vjetro i solarnim elektranama; izvještaj sa Intersolar Europe u Münchenu. Njemačka je od 1. svibnja uvela subvencije za baterije, vezane uz FN sustave.

S rastućim udjelom fluktuirajućih obnovljivih izvora, tri područja skladištenja postaju sve važnija: 1. spremišta vezana uz krovne sustave, koje trebaju pojedincima; 2. elektroprivrede će trebati spremišta za upravljanje mrežom; 3. zemlja će trebati naći put da skladišti višak stvoren ljeti za zimske mjesece.

Mjere njemačke vlade otvaraju novu perspektivu njemačkom FN tržištu, za rast i preko potencijala direktne privatne potrošnje od oko 100 gigavata. Ako decentralizirani sustavi pohrane postanu mainstraam, njemačko FN tržište bi moglo porasti i na više od 400 GW instaliranih kapaciteta.

Czech Republic discontinues feed-in tariffs for PV

Češka je najavila da nakon ove godine više neće nuditi feed-in tarife za solarne panele. To međutim nije pokazatelj neuspjeha, nego, kako se dogodilo i s Njemačkom, uspjeha bržeg od očekivanog. Češka je imala cilj od 2.167.000.000 kilovatsati elektrike iz FN sustava za 2013., koji je nadmašila već 2011.. U travnju, ima instalirano 2.097 MW. Autor članka piše da mu nisu dostupni svi podaci, ali da to može iznositi oko četvrtinu prosječnog ljetnog vrška potrošnje (u Njemačkoj polovicu; Češka najviše troši zimi), odnosno da će ljeti FN pokriti oko šestinu potreba. Autor govori o pojmu “peak demand parity”.

Japanese Solar Industry Soaring

Krajem maja, objavljena su tri odvojena izvještaja o snažnom rastu solarne industrije u japanu.

Studija istraživača sa Teksaškog sveučilišta “Potential for rooftop photovoltaics in Tokyo to replace nuclear capacity” navodi da bi 300 kvadratnih kilometara pogodnih krovova u Tokiju bilo dovoljno za instaliranje 43,1 gigavata fotonaponskih panela, što bi uz postojećih 7,28 GW reverzibilnih hidroelektrana bilo dovoljno da se zadovolji potrošnja koju sad pokrivaju nuklearne elektrane.

U prvom kvartalu 2013. u Japanu je instalirano 1,5 GW FN panela, što je rast od 270% u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se nastavak istog tempa.

Intervju sa SOLVIS d.o.o (22. svibnja 2013.)

Na blogu “Solarni biznis” objavljen je intervju s Jasminom Novak, projekt menadžerom kompanije “Solvis” iz Varaždina, proizvođačem fotonaponskih panela. Na ovoj stranici više smo puta prenosili vijesti o bespoštednom trgovinskom ratu koji se u proizvodnji FN panela odigrava na svjetskom tržištu. Solvis je mali igrač, ali se dobro drži. Osnovani su 2009. s kapacitetom od 20 MW vršne snage godišnje, danas proizvode 50 MW. Sada imaju 80 zaposlenih, nadaju se daljnjem rastu. Veliku većinu proizvodnje izvoze na tržište EU, tek 2012. su nešto počeli prodavati i u Hrvatskoj. Našli su svoju “nišu” na tržištu: »Nadamo se povećanju izvoza u dijelu specijalnih proizvoda, custom made modula, jedan od tri smo proizvođača u EU koji to mogu napraviti a za kojim postoji potražnja.«

Prethodni tekstovi na ovom blogu vezani uz tematiku:

Solarna energija u Njemačkoj: preveliki uspjeh donosi probleme (9. srpnja 2013)

IEA predviđa dalji brzi rast obnovljivih, prednjači Kina (2. srpnja 2013)

Mit o skupoći solarne energije nažalost još dominira o Hrvatskoj (24. svibgnja 2013)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s