Vjetroelektrana Fužine neće se graditi zbog štetnog utjecaja na prirodu

piše: Zoran Oštrić

Projekt gradnje Vjetroelektrane Fužine izazvao je snažni lokalni otpor, o čemu smo pisali 2. svibnja. Na referendum o projektu izašlo je 46,6% birača općine Fužine, pa rezultat nije obavezujući, iako je 82% glasovalo protiv. Područje gdje je bila predviđena gradnja, šumovito brdo Zvirjak, pod posebnom je zaštitom još od 1940..

Kako smo kasnije pisali na fb stranici “Ekološka ekonomija”, u studiji o mogućnostima korištenja energije vjetra u Primorsko-goranskoj županiji iz 2009., analizirana je lokacija tri kilometra dalje, u Ličkom polju. Ali na ovoj lokaciji, na brdu iznad sela Lič, moguća godišnja proizvodnja je oko 15% veća, što je bila snažna potpora investitoru da pokuša iznuditi podršku.

Na mrežnom sjedištu Ministarstva zaštite prirode i okoliša objavljeno je Rješenje od 2. kolovoza, po kojem namjeravani zahvat nije prihvatljiv za okoliš i ekološku mrežu. Rješenje je zasnovano na rezultatima javne rasprave i mišljenju Savjetodavnog stručnog povjerenstva za ocjenu Studije utjecaja na okoliš. VE bi loše djelovala na šumski ekosustav (ponajviše zbog proboja pristupnih cesta), na šumsku faunu (kopnenu i šišmiše), te bi također, narušila krajobraz.

Vrlo vjerojatno ne bi došlo do bitnih problema, da se investitor odlučio za spomenutu lokaciju u polju. Vjetroelektrane se u svijetu rijetko grade u šumi. Odluka je opomena svim drugim investitorima.

Nažalost, u kampanji protiv gradnje pojavile su se i posve neutemeljene optužbe protiv korištenja energije vjetra općenito, kao i neugodni lokalšovinizam protiv “stranaca”.

Portal vjetroelektrane.com nije komentirao ni objavio ovu vijest.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori, priroda i okoliš. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s