Novosti iz Fukušime: u jednom satu, doza radijacije za pet godina

Reuters je danas objavio novu vijest o povišenoj radijaciji u okolini cisterni, u kojima se prikuplja radioaktivna rashladna voda, korištena za hlađenje rastopljenih reaktorskih jezgri u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići. Kompanija TEPCO (privatno elektroprivredno poduzeće, po veličini bi pojelo HEP za doručak) priznala je curenje vode prije desetak dana. Jučer je Reuters objavio članak o planovima Vlade da aktivnije nastupi u sređivanju stanja. Vladi ne odgovara potpuno preuzimanje odgovornosti, jer bi onda sve kritike javnosti bile usmjerene na nju. Za rješavanje akutne krize, vlada će potrošiti 500 milijuna američkih dolara.

Dodajmo, usput, da prilikom potresa i cunamija nijedan vjetroagregat u Japanu nije uništen, iako su bili na direktnom udaru, nego samo lakše oštećen.

New radiation spike found near Fukushima nuclear plant water tanks (3. rujna 2013.)

Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) objavila je u ponedjeljak da je ophodnja radnika pronašla novo područje visoke radijacije u blizini cisterni u kojima se skladišti kontaminirana voda. Nova krizno žarište nije na istom mjestu kao cisterna iz koje je, kako je ustanovljeno u kolovozu, iscurilo 300 metričkih tona radioaktivne vode. U priopćenju se kaže da nema znakova curenja vode oko novootkrivenog područja visoke radijacije. Ne zna se točna razina jer radnici su koristili instrumenke koji mjere radijaciju maksimalno do 100 milisiverta na sat. Prema japanskim propisima, dozvoljena ukupna razina izloženosti radijaciji za radnike u nuklearnoj industriji je 100 milisiverta u pet godina.

Japan government abandons hands-off approach to Fukushima clean-up (2. rujna 2013.)

Japanska vlada direktnije će sudjelovati u čišćenju uništene NE Fukušima, kao odgovor na rastuću zabrinutost oko sposobnosti odgovornog operatera, privatne kompanije Tokyo Electric (TEPCO), da obavi posao. Vijesti o nizu ispuštanja radioaktivne rashladne vode, koje je TEPCO dugo negirao a zatim priznao 22. srpnja, uznemirile su i inače zabrinutu javnost. To ugrožava i plan predsjednika Vlade Šinzoa Abea da ponovo stavi u pogon danas isključene reaktore, čemu se često protive lokalne vlasti. Vladini dužnosnici su također zabrinuti da će negativan međunarodni odjek ovih vijesti smanjiti šanse Tokija da dobije Olimpijske igre 2020., o čemu MOO odlučuje 7. rujna.

TEPCO je ovog vikenda objavio da je radijacija blizu cisterne s kontaminiranom vodom naglo porasla 18-struko, do nivoa koji može ubiti nezaštićenu osobu u četiri sata. Novo curenje zabilježeno je iz cijevi koja povezuje dve druge cisterne.

TEPCO, najveće japansko elektroprivredno poduzeće, prošle godine je dobilo 10,2 milijarde USD državnog novca, a u zamjenu je Vlada dobila de facto kontrolni ulog, ali su menadžeri ostali isti. Vlada je inzistirala da kompanija bude odgovorna za troškove dekomisije tri rastopljena reaktora, posao koji će trajati desetljećima i zahtijeva razvoj još nepostojiećih tehnologija, iako Vlada financira fondove za istraživanje i razvoj. Vlada je odbacila zahtjeve za rasformiranje kompanije, koje je među ostalima podržao Hiroki Izumida, guverner prefekture Niigata, procjenivši da je TEPCO “too big to fail”.

World Environment News – Insight: After disaster, the deadliest part of Japan’s nuclear clean-up (14. kolovoza 2013.)

Dvije i pol godine nakon potresa i cunamija, priprema se najosjetljiviji dio rasčišćavanja u nuklearnoj elektrani Fukušima: uklanjanje 400 tona visokoradioaktivnog istrošenog nuklearnog goriva iz oštećene reaktorske zgrade reaktora br. 4. Operacija koja nikad nije bilo provedena u tom opsegu. Sadržaj radioaktivnosti u tom gorivu je 14.000 puta veći od onoga koji je oslobođen eksplozijom atomske bombe bačene na Hirošimu.

Two years after Fukushima, Japan’s nuclear lobby bounces back (10. ožujka 2013.)

Dvogodišnjica cunamija i nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići u Japanu. Budućnost nuklearne energije je neizvjesna. U pogonu su trenutno samo dva reaktora. Većina građana je protiv puštanja u pogon preostalih, čak i ako prođu nove, rigorozne provjere sigurnosti i nadogradnje, dok vlada želi omogućiti da ih što više radi, smanjujući tako uvoz ugljena i nafte za termoelektrane.

Japan’s new government sticks to three-year nuclear safety goal (3. siječnja 2013.)

U tijeku su provjere sigurnosti nuklearnih reaktora i bit će još dugotrajne i iscrpne: novoformirano regulativno tijelo kaže da neće moći donijeti sve odluke u roku od tri godine, koji je odredila vlada. Vlada razmatra mogućnosti potpunog istupa iz nuklearne energije za dvadesetak godina. Manjak je djelomice nadoknađen smanjenjem potrošnje, najvećim dijelom povećanom proizvodnjom termoelektrana na plin i ugljen, a mjere poticaja obnovljivih počele su davati prve rezultate ali to je tek na početku.

Calculating the true cost of electricity | Environment (13. rujna 2012.)

Koliki su ukupni troškovi proizvodnje elektrike za društvo, kad se uzme u obzir ono što ekonomisti nazivaju “eksternalije” – troškovi zbog utjecaja na zdravlje i okoliš? K tome, kad se uzmu u obzir razne “skrivene” subvencije, koje nisu tako transparentne kao feed-in tarife? Nova njemačka studija procjenjuje troškove za razne izvore, svedeno na proizvedeni kilovatsat.

Na prvom mjestu je vjetar – prosječno 7 eurocenti po kWh za kopnene VE. Slijede FN sustavi, s prosječnih 14. Utjecaj proizvodnje samih postrojenja uzet je u proračun. Ugljen je na istom nivou kao sunce. Za nuklearne elektrane teže je predvidjeti prosjek. Rijetke, ali goleme nesreće poput Černobilja i Fukušime proizvode stotine milijardi eura štete. Nijedno osiguravajuće društvo neće preuzeti takav rizik, nego uvijek mora uskočiti država. Procjena je da su ukupni troškovi za nove NE između 31 i 54 eurocenti po kWh.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s