Plavo zlato: vodu se ne može zamijeniti ničim umjetnim…

Brojni članci, studije i izvještaji upozoravaju kako će nedostatak pitke vode i vode potrebne u poljoprivredi i drugim djelatnostima postajati sve urgentniji problem u raznim dijelovima svijeta. Pogledajte npr. knjigu Vandana Shiva: “Ratovi za vodu: Privatizacija, zagađivanje i profit” (objavljena i na hrvatskom), te knjigu “Blue Gold: The Right to Stop the Corporate Theft of the World’s Water” i na njoj zasnovan dokumentarni film “Blue Gold: World Water Wars”. Možete pogledati sajt bluegold-worldwaterwars.com. Cijeli film možete pogledati na youtube.

Ovdje prenosimo neke vijesti, objavljene posljednjih dana. Prošli tjedan je naime bio od UN proglašen Svjetski tjedan vode. Znanstvenici, udruge i političari sa svih strana svijeta našli su se u Međunarodnom institutu za vodu u Stockholmu, Švedska, da razgovaraju o temi “Water Cooperation: Building Partnerships” (Innovations and Cooperation for World Water Week).

Prva vijest govori da se ratovi za vodu već odigravaju i u najbogatijem dijelu svijeta.

20,000 Gallons Of Water Stolen From Elementary School In Drought-Plagued California County

Ukradeno 20.000 galona (76.000 litara) vode iz škole u sjevernoj Kaliforniji, u kraju koji pati od dugotrajne suše, a inače je poznat po uzgoju krava i marihuane. Federalna vlada je u lipnju proglasila stanje elementarne nepogode i pruža pomoć pokrajini. Pomoć nije dovoljna, a uzgajivaći marihuane ne mogu dobiti federalnu potporu, pa dolazi do “ratova za vodu”. Šerifi su prošlog tjedna uhapsili uzgajivače marihuane jer su skrenuli potok na svoju zemlju. Upozoravaju da će se sukobi intenzivirati ako se suša nastavi.

Slijedeća vijest o studiji za Ujedinjene narode o potrebi pročišćavanja i oporabe otpadnih voda. Ovdje je kratki prikaz: World set to use much more wastewater: U.N.-backed study, a ovdje znatno opsežniji: Rising Reuse of Wastewater in Forecast but World Lacks Data On ‘Massive Potential Resource’.

Svijet mora koristiti više pročišćenje otpadne vode za natapanje usjeva i prehranu rastuće populacije, kako se smanjuju zalihe svježe vode, kaže se u studiji znanstvenika iz Japana i Kanade, koji rade za UN, objavljenoj u časopisu “Agricultural Water Management”. Mnoge vlade i kompanije dosad nisu uočili ekonomski potencijal i veliku količinu otpadnih voda. Otpadne vode također često sadrže hranjive tvari kao potaša, dušik i fosfor koji mogu smanjiti troškove za gnojivo.

Sjeverna Amerika prozvodi oko 85 prostornih kilometara (85 tisuća milijardi litara) otpadne vode godišnje, od čega se 61 pročišćava, ali samo četiri posto se ponovo koristi. Zemlje u razvoju često nemaju novca za investicije, iako bi recikliranje bilo na dulji rok jeftinije nego pumpanje vode iz dubokih slojeva. U Pakistanu i mnogim drugim zemlja, velika područja se natapaju netretiranom otpadnom vodom.

Slijedeća meta-studija povezuje vodoprivredu i energetiku. U prikazu se osobito ističe slučaj gore spomenute Kalifornije.

Report reveals missed opportunities to save water and energy

Evo i treći članak danas o vodi. Grupa istraživača sa sveučilišta Stanford u SAD objavila je zvještaj “Water and Energy Nexus: A Literature Review”, analizu rezultata niza publikacija objavljenih 1990.-2013.. Izvještaj ukazuje da usprkos brojnim istraživanjima nedostaje mnogo podataka o količino vode korištene za dobivanje energije, te da se propuštaju velike mogućnosti za štednju energije, vode, emisija stakleničkih plinova, kao i novca.

Izvještaj sadrži dva dijela: “Energija za vodu” o korištenju energije u pridobivanju kao i pročišćavanju voda, te “Voda za energiju”, o o korištenju vode za pridobivanje raznih oblika energije, uzimajući u obzir cijeli životni ciklus.

U Kaliforniji, gdje je stanje bolje ispitano, a u posljednjih 30-ak godina poduzete su znatne mjere za smanjivanje potrošnje energije, za crpljenje, distribuciji u pročišćavanje vode koristi se 19 posto električne energije i više od 30 posto prirodnoga plina. Postoje velike mogućnosti da se to smanji.

Prirodni plin pri izgaranju emitira znatno manje ugljičnoga dioksida po jedinici energije nego naftni derivati ili ugljen, ali ima malo podataka o količinama vode koje se pritom koriste i o utjecaju na kvalitetu voda. (Osobito se mnogo vode koristi pri frackingu.)

Nedavno je objavljena studija Svjetske banke o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije za desalinizaciju vode u području Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike (MENA): Renewable Energy Desalination: An Emerging Solution to Close MENA’s Water Gap.

Ethiopia starts diverting Blue Nile for 6 GW Grand Renaissance

Etiopija je započela skretanje vode Plavog Nila, za potrebe goleme hidroelektrane od 6.000 MW koja je u gradnji, uz investiciju od 12 milijardi USD. Izgradnja bi trebala biti dovršena 2016.. Spor je u tijeku sa Sudanom i Egiptom, koje se pozivaju na ugovor iz kolonijalnog doba po kojem imaju pravo na korištenje 90% voda Nila.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika, obnovljivi izvori, poljoprivreda, priroda i okoliš. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s