Dobro je znati: Njemačka izvozi električnu energiju u Francusku, a ne obrnuto!

Njemačka je svjetski lider u promociji “energetskog zaokreta” (Energiewende) k obnovljivim izvorima energije i smanjenju ukupne potrošnje. Razrađena je dugoročna strategija do 2050. godine i etapni ciljevi. (Još odlučniji su Danci, koji su tim putem krenuli prije 30-ak godina, ali je Njemačka u svijetu utjecajnija.) O strategiji postoji visok stupanj suglasnosti u javnosti i politici: jedina stranka koja je bila rezervirana, FDP, na izborima prošlog mjeseca ispala je iz Bundestaga; diskusije, povremeno žestoke, vode se o modusima. Vrlo visok stupanj suglasnosti postoji i oko plana zatvaranja svih nuklearnih elektrana do 2022..

Okolo po Svemrežju, kritičari Energiewende često kopipejstaju tvrdnju kako je zbog prevelike okrenutosti obnovljivima i zatvaranja nuklearki Njemačka prisiljena uvoziti znatne količine električne energije iz Francuske, proizvedene u nuklearnim elektranama. Često se prenosi poveznica na članak u britanskom “Daily Mailu” iz 2011..

Istina je međutim suprotna. Njemačka stalno izvozi, u neto iznosu tijekom godine, više električne energije nego što uvozi. Godine 2011., kad je bilo iznenada zatvoreno osam nuklearnih reaktora, ipak su bili u plusu za šest milijardi kWh, a 2012. za 22 milijarde. (Priopćenje za tisak njemačkoga Saveznog ureda za statistiku: Germany exported more electricity than it imported also in 2012

To potvrđuje izvještaj Francuskog operatera prijenosnoga sustava za 2012. godinu, iz kojeg prenosimo slijedeću sliku:

Francuska uvoz i izvoz el. energ. 2012.

Slika prikazuje bilancu izvoza i uvoza električne energije Francuske sa susjednim državama. Kao što vidite, s drugima su u plusu, a s Njemačkom u neto minusu. Spomenuti izvještaj (na francuskom) dostupan je na sajtu rte-france.com (prezentacija, slajd 17).

Francuska je veliki izvoznik električne energije od 1980-ih, čemu je uzrok činjenica da su nuklearne elektrane vrlo nefleksibilne, teško je povećavati i smanjivati snagu, a rast domaće potrošnje je bio manji, nego što se 1970-ih planiralo. Sada se međutim odnos prema elektroenergetici i u Francuskoj mijenja. Francuska sad kreće putem Energiewende: predviđa bitno smanjiti proizvodnju u NE već do 2025., povećati u obnovljivim, te smanjiti ukupnu finalnu potrošnju energije za 50% do 2050..

Dodatak (24. siječnja 2014.)

Francuski operater prijenosnog sustava, RTE, objavio je izvještaj o elektroenergetskoj bilanci Francuske za 2013. godinu (RTE publie le bilan électrique 2013 : la consommation française d’électricité est stable).

Francuska je i dalje veliki neto izvoznik električne energije: izvezla je 47,2 TWh (milijardi kilovatsati), što je 6,8% više nego 2012. i gotovo 10% potrošnje u zemlji. Iz Njemačke je međutim neto uvezeno 9,8 TWh, što je 12% više nego 2012..

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, nuklearna energija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s