Klimatska zamka: nužna je alternativa kapitalizmu

Suzdržani njemački tjednik Spiegel objavljuje antikapitalistički tekst Haralda Welzera, profesora socijalne psihologije, povodom zbivanja na prošlomjesečnom klimatskom samitu UN u Varšavi. Dolje je prikaz teksta (prevedeni i sažeti bitni djelovi; na poveznici je tekst na engleskom).

Schluss mit diesem System!Climate Summit Trap: Capitalism’s March toward Global Collapse

Varšava je pokazala je da je model “klimatskih samita” uništen, te, još važnije, da je sam kapitalizam na putu u ponor. Prosvjedi nisu rješenje: vrijeme je za borbu protiv sustava koristeći njegovo vlastito oružje.

Pravi rezultat konferencije u Varšavi bio je uništenje barem simboličnog općeg dogovora da je potrebna hitna akcija protiv globalnog zagađivanja. To se faktički dogodilo ranije, ali nitko nije to htio reći glasno.

Potpuno je prevladao primat ekonomije. Nije više predmet brige kako ćemo proći kroz ovo stoljeće ako svijet postane topliji za tri, četiri ili pet stupnjeva celzijusa. Nacionalne ekonomije zahtijevaju stalno rastuće doze energije da bi sadašnji model poslovanja nastavio funkcinirati. Prigovori znanosti su jednako nemoćni kao i prosvjedni pokreti.

Događalo se to i prije: mnoge su kulture propale jer nisu prilagodile ranije uspješne strategije novim uvjetima. Umjesto prilagodbe, možemo očekivati intenzivniju borbu za opadajuće resurse. Kapitalizam je izvanredno uspješan u stvaranju i širenju dobara, ali njegova žudnja za rastom susreće se s limitima sustava.

Nema rješenja unutar sustava, u stvaranju novih ekonomskih segmenata. Trebamo nove strategije koje neće biti kooptirane u slatkorječiva, ali destruktivna načela kapitalizma.

Rješenje može ponuditi pokret osnivanja tvrtki koje su usmjerene na “ekonomiju za zajedničko dobro”, ideja koju je razvio Austrijanac Christian Felber (jedan od osnivača ATTAc, pokreta za uvođenje međunarodnog poreza na financijske transakcije). Ideja pokreta jest da njihov metod knjigovodstvene bilance postane pravna obaveza. Načelo je da što više “bodova” dobije tvrtka za doprinos općem dobru, to više pravnih koristi uživa: niži porezi, zajmovi od nacionalne banke uz niže kamatne stope, prioritet pri dobivanju poslova od javnih vlasti. To je obrtanje današnjeg sustava poticaja, koji se zasniva na profitabilnosti.

Poziv na taj novi pristup zasniva se na činjenici da, jednom kad je proizvedeno dovoljno dobara, više nema potrebe za stvaranje dodatnih viškova. Tako danas rade mnoge energetske i potrošačke zadruge, etičke banke, sustavi razmjene (trampe) i mjesta za darovanje stvari, koja se naglo šire (u zemljama njemačkog govornog područja) posljednjih godina. Takvi eksperimenti u alternativnim ekonomskim praksama suprotstavljaju se kapitalističkoj logici vrednovanja.

Drugi, još učinkovitiji, instrument za kreiranje te vrste promjene je “Fossil Free” kampanja de-investiranja koju je prošle godine pokrenuo američki ekološki aktivist Bill McKibben. Ideja je uništiti komercijalnu osnovu privrednih grana povlačenjem fondova. Ozbiljan udarac može biti ako se sredstva američkih koledža, sveučilišta, vjerskih organizacija i gradskih proračuna više ne budu investirala u kompanije koje uništavaju osnove budućeg ljudskog preživljavanja. Takve inicijative sad su aktivne na blizu 400 američkih škola, koledža i sveučilišta. Deset gradova, uključujući Seattle i San Francisco, odlučilo se na de-investiranje. Kampanja se širi u Europi i University Colleg London se upravo priključio pokretu. Povlačenjem dovoljnog broja izvora, tako pogođeni biznisi postat će manje privlačni i onim investitorima koji ne brinu kako ostvaruju dobit.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u društveni pokreti i organizacije, ekonomija, klimatske promjene, postkapitalizam. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Klimatska zamka: nužna je alternativa kapitalizmu

  1. Dok je profit pokretač biznisa to će tako i biti. A biznis je uvijek privatni interes jer stvara profit vlasniku. Znači jedno od posrednih rješenja je ukidanje privatnog interesa u proizvodnji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s