Južna Afrika odgađa gradnju nuklearnih elektrana

U reviziji plana energetskog razvoja do 2030., Južna Afrika bi mogla odgoditi planiranu gradnju nuklearnih elektrana za razdoblje iza 2025., a možda i iza 2035.. Južna Afrika danas u proizvodnji električne energije velikom većinom koristi ugljen. Ima velike rezerve i veliki je izvoznik ugljena (peti na svijetu). Ima nešto hidroelektrana i elektrana na plin, te jednu nuklearku s dva reaktora (jedina na kontinentu).


Južna Afrika - antinuklearni prosvjed
SA may delay nuclear power projectsPredviđala je izgraditi šest reaktora po 1.600 MW do 2030. g.. Projekcija vršnih potreba za električnom snagom 2030. smanjena je za deset posto, sa 67,8 GW na 61,2 GW (Danas instalirano oko 44 GW). U posljednjih nekoliko godina, mjere povećanja energetske učinkovitosti imale su znatnog uspjeha (vidi: http://www.engineeringnews.co.za/article/south-africas-energy-saving-initiatives-gain-momentum-2013-06-11).

Slijedećih godina, koncentrirat će se na istraživanje drugih mogućnosti: dalje korištenje ugljena, prirodni plin iz škriljevca (šejla), nove hidroelektrane (također u Zambiji i Mozambiku), fotonaponske elektrane i drugi obnovljivi.

Državna elektroprivreda Eskom danas pokriva 95% potreba, ali ima problema zbog mnogo starih elektrana. Veliki raspad sustava dogodio se 2008..

Prije dvije godine počela je snažno podupirati obnovljivu energiju od nezavisnih proizvođača, što su pozdravila privatna poduzeća i banke. Trenutni plan je instalirati 18,2 GW obnovlvjih elektrana (uglavnom sunce i vjetar) do 2030..

glasnogovornica antinuklearne lobističke grupe Thyspunt Alliance rekla je da je odgoda korak u pravom smjeru za energetsku pravdu u zemlji. (vidi: http://www.peherald.com/newsarticle/21797)

Nacionalna planska komisija (NPC) je također upozoravala protiv preuzimanja vrlo velike obaveze ulaskom u skupi i glomazni nuklearni program.

U lipnju, tijekom posjeta Južnoj Africi, američki predsjednik B. Obama objavio je da će SAD u idućih pet godina donirati sedam milijardi dolara za razvoj elektroenergetike u Africi. (vidi: http://www.reuters.com/article/2013/06/30/us-usa-obama-southafrica-idUSBRE95T02120130630)

Južna Afrika se razvijala prilično brzo posljednja dva desetljeća. Bori se s velikim teškoćama, ali ima i ambiciozne planove. Sadašnja potrošnja električne energije je znatan (4.700 kWh/stan. godišnje – više od Hrvatske), uvelike zbog energetski intenzivne industrije i rudarstva, dok 25% stanovništva još nema pristup električnoj energiji. (Detaljnije o južnoafričkoj energetici: http://www.eia.gov/countries/cab.cfm?fips=SF)

Ubrajaju je u grupu velikih “izranjajućih ekonomija” označenih kraticom BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika, nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s