Japan: dobra vijest za nuklerce, ali i solarna napreduje

Japanska vlada (premijer Shinzo Abe) radi na dugoročnoj energetskoj strategiji. Prema najavama, nuklearna energija bit će označena kao “važan” izvor energije, nasuprot politici prethodne vlade kojoj je na čelu bio Junichiro Koizumi (stranka je ista, liberalno-demokratska; vlada Japanom neprekidno od Drugog svjetskog rata).

Japan offshore solar plant KagoshimaJapan to abandon nuclear power phase-out

Prije nesreće u Fukušimi, Japan je imao plan povećati udio nuklearne energije u proizvodnji elektrike s 30% na 50% do 2030., a nakon toga je bilo najavljeno zatvaranje svih reaktora do 2030-ih.

Trenutno su samo dva reaktora u pogonu, a nejasno je hoće li i kada opet biti pušteni u pogon ostalih 45 (uz tri uništena), koji su nakon Fukušime zatvoreni radi provjera (vidi: http://www.bloomberg.com/news/2013-11-18/japan-won-t-set-dates-for-restarting-50-idled-nuclear-reactors.html). Troškovi za uvoz goriva za termoelektrane iznose 75 milijardi USD godišnje, dvostruko u odnosu na tri godine ranije. To je pretvorilo japanski suficit vanjske trgovine u deficit.

U ruševinama NE Fukušima Daići, u tijeku je najosjetljiviji dio dekomisije, premještanje istrošenog goriva. Dekomisija će trajati najmanje 40 godina. (vidi: http://www.economist.com/news/asia/21589912-riskiest-part-yet-fukushima-clean-up-soon-begin-high-alert) Ali, istovremeno, gledajući troškove nuklearne energije: japanska vlada utrošit će dodatnih 30 milijardi USD za sanaciju posljedica nuklearne nesreće u NE Fukušima Daići.

Smanjivanje emisija ugljičnoga dioksida jedna je od prednosti koju ističu poklonici nuklearne energije. Zatvaranje skoro svih nuklearnih reaktora u Japanu ima svoju cijenu. Japan je prošlog mjeseca, u vrijeme Konferencije UN o klimi u Varšavi, objavio da odustaje od cilja da do 2020. smanji emisiju stakleničkih plinova za 25% u odnosu na nivo iz 1990.. Planira se smanjenje od samo 3,8% u odnosu na 2005., što znači povećanje za 3% u odnosu na 1990..Da to donekle nadoknadi, investirati će 13 milijardi USD u projekte smanjivanja emisija u zemljama u razvoju.

Nedostajuća proizvodnja iz nuklearki nadoknađuje se štednjom energije i rastom obnovljivih, ali ponajviše povećanom proizvodnjom u termoelektranama na ugljen i uvozni ukapljeni prirodni plin. Cijena prirodnoga plina u Japanu je dvostruko viša nego u Europi i pet puta nego u SAD

Od obnovljivih, naročito brzo rastu fotonaponski kapaciteti. Procjenjuje se da solarna energija može dati proizvodnju kao 21 nuklearni reaktor (sada ih je 48 uništeno ili zatvoreno), ali za to naravno treba vremena.

Japan’s Solar Energy Market Surge Blows Away Earlier ForecastsJapan’s Solar Energy Market Surge Blows Away Earlier Forecasts (17. studenoga)

Japan je sredinom prošle godine uveo vrlo povoljne feed-in tarife i druge poticajne mjere za obnovljive izvore energije, što je osobito utjecalo na snažni rast fotonaponskih sustava (garantirana otkupna cijena je 42 jena, odnosno 2,35 kn/kWh). Do kraja prošle godine bilo je instalirano oko 1,7 GW vršne snage, a do kraja ove godine očekuje se da će doseći 6 GW. (To je ipak manje, nego u Njemačkoj, koja je tri godine za redom imala oko 7,5 GW instaliranih godišnje – ali oko 500 puta više nego u Hrvatskoj). Oko 44% panela je domaće proizvodnje.

Međutim, čak i promotori obnovljivih upozoravaju, da bi prenagli rast mogao uzrokovati probleme, kao što se to dogodilo u Španjolskoj, gdje se stvorio “mjehur” obnovljivih (prvenstveno vjetroelektrana) i onda pukao. Analitičar tržišta Adam James smatra da se to neće dogoditi, nego će Japan postići uspjeh kao Njemačka. Očekuje se da će ograničenje ukupnih kapaciteta, za koje se odobrava FiT, biti doneseno na proljeće.

Japan’s solar dream shatters as projects fail

Ovaj Reutersov članak iznosi upozorenja na problem. Mogućnost da se postigne brzi profit iz subvencija privukla je spekulativne razvojnike (developers), koji nemaju dovoljno iskustva i znanja, upozoravaju neki industrijski eksperti. Zato imaju puno problema u realizaciji. Od srpnja 2012. do srpnja 2013. odobreno je za FiT 22.068 MW, a realizirano samo 3,9. Treba vremena, ali moguće je a više od pola nikad neće biti izgrađeno. Japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije (METI) razmatra situaciju i priprema mjere.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u nuklearna energija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s