Obnovljivi izvori su, naravno, samo za bogate…

Jedan od prigovora koji se iznose protiv novih obnovljih izvora energije (svi obnovljivi osim velikih hidroelektrana i klasičnog korištenja drva i drugih organskih goriva), jest da su skupi, pa nisu za siromahe (kao što su, recimo, Hrvati). To je, navodno, luksuz za bogataše, koji si Hrvatska može samo marginalno dopustiti. Često slijedi žalopojka kako su to napredne tehnologije, s kojima se hrvatska znanost i industrija ne mogu nositi (niti će to moći u doglednoj budućnosti).

Solarni paneli u selu M'Bata u Srednjoafričkoj RepubliciNažalost, činjenice pokazuju da je to točno. Jasno je, da se Hrvatska ne može nositi sa silama kao što su Uganda, Peru, Kenija, Indija… 😦

Prenosimo nekoliko vijesti o obnovljivima za proizvodnju električne energije u zemljama i područjima naprednijim od Hrvatske.

The Promise of South Africa as a New Solar Frontier (12. prosinca 2012.)

Nedavno smo pisali o Južnoafričkoj Republici (vidi:). Ovaj članak je od prije godinu dana, ali je i danas aktualan. Južnoafrička Republika proizvodi električnu energiju uglavnom iz ugljena, kojeg i izvozi. Ukupna potrošnja je velika, zbog energetski intenzivnog rudarstva i industrije, ali ali trećina stanovništva nema priključak (što je doduše najmanji postotak u podsaharskoj Africi). Pokrenuli su prilično ambiciozne projekte solarnih elektrana. U članku se predviđa da je Afrika među potencijalnim izglednim tržištima za ekspanziju solarne energetike.

Južna Afrika ima velik broj sunčanih sati godišnje, tako da je moguća godišnja proizvodnja električne energije dvaput veća nego u Europi (instalirana vršna snaga × 2.500 sati).

Ugandan government signs deal for 500MW of solar power (20. studenoga 2013.)

Vlada Ugande i tajvansko-američka tvrtka Ergon Solair potpisale su memorandum o razumijevanju za gradnju četiri velike solarne fotoelektrane ukupne snage 500 MW. S obzirom da mnoge ruralne zajednice i mali biznisi za dobivanje električne energije danas koriste dizelske generatore i kerozin, solarna elektrika će biti 30 do 50% jeftinija. Uz to, radit će se na razvoju ruralnih mikro-mreža, u kojima će biti integrirani i mali lokalni izvori energije i postavljeni neki spremnici energije. Ergon Solair je također potpisao ugovor o gradnji 2000 MW s East African Chamber of Commerce, Industry and Agriculture (EACCIA).

Uganda je na samom početku elektrifikacije, 90% stanovništva nema pristup mreži. Hidroelektrane smanjuju proizvodnju i same povećavaju problem učestalih suša (razina jezera Viktorija opala je za dva metra od 2005.). Razmatraju se i mogućnosti korštenja geotermalne energije (Microearthquake Survey at the Buranga Geothermal Prospect).

Slični planovi u Gani: Solargiga and SADA form JV to develop 200 MW of PV plants in Ghana

Iz Srednjoafričke republike: Barter deal : scrap metal for solar panels.

Belgijska kompanija DML Recycling je u rujnu sklopila sporazum sa stanovnicima sela M’Bata, s 1.200 stanovnika, u prašumskom predjelu 14o km od glavnoga grada, o otkupu metalnogqa otpada, kojeg će plaćati 50% u novcu, a 50% u solarnim panelima. Selo nema električnu energiju, a jedna od najvažnijih stvari, koju mladi ljudi žele, je komunikacija. Električna energija i satelitske veze mogu omogućiti korištenjhe Interneta, kao i praćenje lekcija u francuskim školama.
.

Peru Unveils Plan to Use Solar Panels to Provide Electricity to 2 Million People (16. srpnja 2013.)

Vlada Perua počela je realizacijom plana, koji bi već do kraja 2016. trebao osigurati dostup električnoj energiji za 95% Peruanaca (danas svega 66%). U prvoj fazi, Uz ulaganje od 200 milijuna USD, bit će postavljeno 12.500 fotonaponskih sustava, koji će snabdjevati 500.000 domaćinstava.

Peru je već sagradio jednu veću FN elektanu od 40 MW. Ima 29,5 milijuna stanovnika. Tijekom 2000-ih je među najbrže rastućim svjetskim ekonomijama. Ima relativno visok Indeks ljudskog razvoja (HDI) od 0,752. Vlada od 1990-ih razvija otvorenu tržišnu ekonomiju, ali uz javne investicije u vodu, zdravstvo i elektriku što smanjuje nejadnakos šansi (World Bank’s Human Opportunity Index raste).

TERI launches biomass cold storage in Sitapur (12. prosinca 2013.)

Mnoga sela u Indiji imaju vrlo loš, nepouzdan priključak na električnu mrežu. Razvijen je plan za gradnju većeg broja malih postrojenja na biomasu u državi Uttar Pradesh. Proizvedena električna energija koristit će se također za održavanje hladnjače, što bi trebalo bitno smanjiti gubitke hrane zbog kvarenja.

Vestas predstavio hibridne sustave namijenjene siromašnima

Portal vjetroelektrane.com prenosi vijest o projektu “Wind for Prosperity” koji razvijaju danski “Vestas” (najveća svjetska kompanija za proizvodnju vjetroagregata) i tvrtka Masdar iz Abu Dhabija. Prepravljeni vjetroagregati kombiniraju se sa dizel agregatom za snabdjevanje malih, otočnih mreža. Trinaest sustava planira se instalirati u Keniji, uz procjenu da će dovesti do sniženja troškova za 30% u odnosu na današnje oslanjanje samo na dizel agregate. Cilj je instalirati barem 100 sustava, koji bi snabdjevali milijun ljudi, u slijedeće tri godine. Razmatraju se mogućnosti primjene u Etiopiji, Tanzaniji, Jemenu, Pakistanu, Vijetnamu i Nikaragvi.

Iceland Backs Global Geothermal Initiative (siječanj 2013.)

Islandska vlada i Nordijski razvojni fond (NDF) pokrenuli su “Global Geothermal Development Plan”. Usmjeren je na unapređenja korištenja geotermalne energijue u 13 zemalja Istočne Afrike, gdje oko Velike Zavale postoje značajni potencijali, slično samom Islandu. Kenija planira gradnju 585 Mw do 2016, s ciljem 5 GW do 2030.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s